Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar är de största förlorarna

40 procent av de som blir arbetslösa under finanskrisen kommer att utgöras av ungdomar under 25 år. Det visar en undersökning som Svenskt Näringsliv nyligen gjort. Sverige har redan hög ungdomsarbetslöshet i internationell jämförelse, skrämmande 22,9 procent jämfört med Danmarks 8,7 procent. Det har sina förklaringar.

Annons

Reglerna i Lagen om anställningsskydd,las, hindrar ungdomar och invandrare att komma in på arbetsmarknaden. Dessutom konserverar den rörligheten. Få vågar byta jobb när man väl har blivit inlasad. På andra sidan står arbetsgivarna och uppfinner fler och fler visstidsanställningar för att kringgå kraven på fastanställning. Det är ett systemfel på arbetsmarknaden när arbetsgivarna inte vågar anställa och arbetstagarna inte vågar byta jobb. Det gynnar inte någon.

Det beror på flera saker. För det första så är det en alltför stor risk för arbetsgivarna att anställa en person. Det gör att det blir svårt att få jobb överhuvudtaget. Krampaktigt håller människor fast vid den arbetsplats de har (om de har någon) oavsett om man trivs eller inte. Det finns folk som hellre sjukskriver sig än att säga upp sig. Tryggheten borde ligger i vetskapen om att det finns nya jobb att gå till, snarare än att ha patent på det jobb man redan besitter. Det ska inte vara en katastrof att säga upp sig eller att bli uppsagd.

Fel nummer två heter turordningsregler. Lagen säger ”sist in, först ut”. Självklart skapar detta en tröskel för dem som står utanför arbetsmarknaden -ungdomar och nya svenskar. Ungdomar som är relativt nya på jobbet är de första som får gå. Arbetsgivarna kan förhandla om undantag från turordningsreglerna med facket. I de allra flesta fall så godkänns undantagen. Men det är inte rättssäkert att ha det lokala fackliga ombudet som godtycklig domare, varken för arbetsgivaren eller arbetstagaren. Hela makten hamnar utanför de berörda parterna. Även den som inte är medlem i facket företräds av en facklig representant i förhandlingen om undantag från turordningsreglerna.

Blickar vi över sundet till Danmark hittar vi en betydligt mer flexibel arbetsmarknad. Högre ersättning den första tiden gör a-kassan till en omställningsförsäkring i praktiken (till skillnad från den svenska som tenderar att låsa fast arbetslösa i bidragsberoende). Mindre rigida uppsägningsregler gör att tryggheten ligger i att man snabbt hittar ett nytt jobb. Det skapar en mer dynamisk, flexibel och rörlig arbetsmarknad. Om företagen inte ser så stora risker i att anställa skulle fler jobb skapas. Istället för en arbetsmarknadstrygghet jagar vi i Sverige guldklockor. Det allra bästa hade varit en ren svensk modell, att återupprätta avtalsmodellen och parternas makt, som ersätter las.

Annons