Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga företagare sällsynta

Bara en av tio företagare i Norrtälje kommun är under 34 år.
Fler hyresrätter och utbildningar och ett bredare nöjesutbud skulle bidra till att fler unga etablerar sig i Norrtälje, anser Tommy Johansson, 25, och Angelica Henriksson, 26.

Annons

Statistik från riksorganisationen Företagarna visar att återväxten inom näringslivet är dålig.

 Det här är ett stort problem. Majoriteten av företagarna är äldre och det är svårt att hitta någon som kan ta över verksamheten när det är pensionsdags. Företagen riskerar att upphöra vilket försämrar konkurrensen, säger Niclas Berg, analytiker på Företagarna. 

Tommy Johansson, som jobbar på familjeföretaget Norrtälje bostäder, är en av få unga näringsidkare i kommunen. Han berättar om ett lokalt näringslivsmöte nyligen:

 Av 120 deltagare var vi inte ens en handfull som var under 30 år. 

Insikten fick honom att skriva ett debattinlägg i Norrtelje Tidning och ta kontakt med Angelica Henriksson, en kamrat från skoltiden som numera jobbar på Roslagens sparbank.

 Vi träffas då och då för att diskutera hur vi ska få yngre att engagera sig och våga träda fram. Det behöver inte bara handla om företagare utan vi vill att alla unga eldsjälar som jobbar med att utveckla Roslagen ska synas mer, säger Tommy Johansson och Angelica Henriksson. 

De har inget ont att säga om den äldre generationen som just nu styr Norrtälje politiskt, ekonomiskt och kulturellt.

 Men vad händer när alla dessa människor går i pension? undrar Tommy Johansson. 

Unga förebilder är viktiga för att få andra att våga satsa. Därför vill han och Angelica starta ett informellt nätverk för yngre, drivna Norrtäljebor.

Norrtälje utveckling AB (Nuab), som ägs av ett 60-tal företag, föreningar och organisationer, ställer sig bakom idén.

 Vi vill gärna hjälpa till och ordna en första träff. Medelåldern är ofta hög på olika arrangemang i kommunen. Det är viktigt att få in yngre idésprutor, de ser ofta andra lösningar, säger Tomas Ackelman, ordförande i Nuab. 

Studenterna på Campus Roslagen är en resurs, anser Tommy Johansson och Angelica Henriksson. Men duon efterlyser fler högskoleutbildningar och bostäder för unga. En utbyggd kollektivtrafik i hela kommunen och ett större utbud av shopping och nöjen är också nödvändigt för att locka unga att bo kvar eller flytta hit.

 Man behöver inte flytta till Stockholm för att göra karriär. Det går utmärkt att driva företag i Norrtälje, säger Tommy Johansson..000

johan.s[email protected]

Annons