Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undvik fällorna på nätet

Att vara förälder kan vara svårt.
Riksförbundet Hem och skolas nya föräldraombudsman ska hjälpa föräldrar att skydda sina barn på nätet.
Per Hellqvist, sommarboende i Bergshamra och till vardags expert på IT-säkerhet, har fått uppdraget.
- Jag vill göra en insats, säger han.

Annons

Med sin bakgrund kommer Per Hellqvist för egen del att särskilt sprida kunskap om föräldrar, barn och datoranvändning. Men Föräldraombudsmannen (FO) ska även kunna stötta på andra områden. En stab av experter med en jurist, en psykolog, en läkare och en socionom ska finnas till hands och dessutom ska en internetportal ge möjlighet att diskutera aktuella frågor liksom att få och ge tips och råd.

Per Hellqvists arbetsfält blir hela Sverige, men på sikt ska det också finnas föräldraombudsmän både på regional och kommunal nivå.

Målet är att göra föräldrarna trygga vilket i sin tur ska leda till tryggare barn.

Föräldrarollen har förändrats, menar Per Hellqvist. I dag ska båda föräldrarna göra karriär och var och en vill dessutom hinna med att förverkliga sig själv. Tiden räcker inte riktigt till för att också vara med barnen.

Samtidigt finns det för första gången ett område där barnen oftast vet mer än sina föräldrar. Internet.

 Och många föräldrar har teknikskräck.

Att förbjuda barnen att gå ut på Internet från familjens dator är ingen idé. Barnen hittar snabbt andra vägar, till exempel hos en kompis. Som förälder är det bättre att själv vara intresserad och att försöka hålla sig informerad.

På nätet finns mycket bra, men också en hel del ”fulingar”.

Per Hellqvist räknar med att mellan 4 000 och 5 000 män är uppkopplade för att jaga sexuella kontakter. Unga flickor är förstås mest utsatta och i sådana lägen är det viktigt att vuxna finns till hands. Det gäller också bland annat mobbning via nätet och spelberoende.

Under nästa år hoppas Hem och skola att representanter från Föräldraombudsmannen ska kunna resa runt i landet och samla föräldrar vid informationsmöten där olika ämnen ska tas upp. Det kan handla om kontakter med skolan, barnens hälsa eller allmänt om föräldraskap.

Till att börja med ska Per Hellqvist ha kvar sitt nuvarande arbete.

Förhoppningen är att Föräldraombudsmannen på sikt ska bli en statlig myndighet, till att börja med får man ändå lita till samarbetspartners som försäkringsbolag och banker för att klara ekonomin.

Per HellqvistBor: Vällingby

Sommarställe: i Bergshamra sedan 1972

Ålder: snart 40 år

Familj: fru, och två döttrar, tre och fem år gamla

Yrke: arbetar med IT-säkerhet hos Symantec

Har skrivit: Handbok för föräldrar, Skydda ditt barn på Internet

Aktuell: blir Riksförbundet Hem och Skolas Föräldraombudsman för hela Sverige.

Att tänka på när det gäller InternetHåll ett öga på de platser ditt barn besöker. Logga gärna in där och skapa dig en egen identitet.

Placera datorn synligt i hemmet.

Lär ditt barn att inte lägga ut onödigt detaljerad information som riktigt namn, adress och telefonnummer på webben.

Alla på Internet är inte de de utger sig för att vara. Kräv att få vara med om ditt barn ska träffa någon i verkligheten som han eller hon mött på Internet.

Om ditt barn blir utsatt för grova påhopp - polisanmäl direkt.

Tänk på att information som hamnar på Internet i princip finns kvar för all framtid.

Barometern

Ungdomsbarometerns undersökning görs av företaget Cosmos och bygger på intervjuer via internet med 10 000 ungdomar mellan 15 - 24 år.

I 20 år har ungdomar mellan 15 - 24 år svarat på frågor kring attityder och betendemönster. För första gången finns också frågor kring oönskade sexkontakter på nätet med. SVD har sammanställt resultatet.

Bland unga flickor mellan 15 - 18 år har 62 procent ofrivilligt en eller flera gånger fått sexuella förslag under det senaste året.

”Grooming” kallas fenomenet och leder till att en och samma person via internet kan söka kontakt med 100-tals barn.

Annan forskning visar att i gruppen som aldrig utsatts för grooming, uppger en av hundra att de känt sig tvingade till sex. I gruppen med erfarenhet av grooming är motsvarande siffra en av tio.

Annons