Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvist med vårdbolag avgörs i domstol

Elisabet Ingvarsson ville starta eget. Då såg arbetsgivaren Attendo Care henne som en konkurrent och gav henne sparken från ett jobb där hon varit i 16 år.
Nu stämmer hon vårdföretaget för att ha sagt upp henne utan giltiga skäl.

Annons

 Egentligen vill jag bara ha tillbaka mitt jobb, men de vill säkert inte ha mig där, säger Elisabet Ingvarsson.

Som Norrtelje Tidning redan beskrivit är det svårt för små företag att hävda sig i kommunala upphandlingar.

Elisabet Ingvarsson vet mer än väl hur det är. Tillsammans med kollegan Katarina Jansson skulle hon med företaget Ek vård omsorg förverkliga drömmen om ett eget litet vårdföretag. Men i driftupphandlingen av Nysättrahemmet, ett äldreboende med 17 vårdplatser, hade de inte en chans mot det stora vårdbolaget Attendo Care.

Elisabet Ingvarssons arbetsgivare Attendo Care meddelade samtidigt att hon inte längre var önskvärd på äldreboendet Vårdbo i Norrtälje där hon jobbat som avdelningschef i 16 år.

 Innan vi lämnade in vårt anbud kontrollerade jag med mina chefer om Attendo skulle delta i upphandlingen. Men det skulle de inte och min närmaste chef sa att det inte var ett problem att vi la ett anbud på Nysättrahemmet. Jag såg det som att jag sökte ett nytt jobb, säger Elisabet Ingvarsson.

Men inget av det som hennes närmaste chef hade sagt stämde. Attendo Care skulle visst lägga ett anbud på driften av hemmet och som anställd på företaget får man inte konkurrera med verksamheten.

 Allting sköttes på ett så fult sätt. Jag skulle ha dragit tillbaka vårt anbud om de hade sagt någonting. Men i stället sågs jag som en konkurrent och var inte längre önskvärd.

Utan någon förklaring kallade hennes närmaste chef till ett möte där hon fick valet att säga upp sig eller få sparken.

 Jag blev helt överrumplad. Vi har aldrig haft några problem förut. Jag såg det som en överfallssituation, så jag skrev på kontraktet.

När Ek vård omsorg sedan överklagade kommunens beslut att ge driften av Nysättrahemmet till Attendo Care ombads hon lämna företaget med omedelbar verkan.

Nu stämmer hon sin tidigare arbetsgivare för att ha sagt upp henne på ogiltiga grunder.

Enligt Attendo Cares informationschef Charlotte Dimming har företaget inte gjort något felaktigt vid uppsägningen.

 Vi har inga särskilda regler utan det här är något som står klart och tydligt i kollektivavtalet. Man får som anställd inte starta och driva konkurrerande verksamhet, säger hon.

Men Elisabet Ingvarsson menar att hon fått detta godkänt av sin närmaste chef?

 Det stämmer inte. Alla våra chefer känner till de här reglerna, säger Charlotte Dimming.

[email protected]

0176-795 00

Patrik Ekström

Annons