Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tummen ner för biblioteksflytt

Rimbo samrådsgrupp och hela kultur- och fritidsenheten vill att Rimbo bibliotek flyttar till centrum.
Men lokalsamordningsgruppen går emot.
– Det är ofattbart om inte flytten blir av när vi har sånt stöd, säger Margareta Engstrand, ansvarig bibliotekarie i Rimbo.

Annons

Sedan april 2007 har Margareta Engstrand agerat för att biblioteket i Rimbo ska få flytta från nuvarande lokaler vid södra infarten upp till Roslagsbostäders tomma lokaler på Köpmannagatan.

Centrum skulle få mer liv och vi skulle få 1 000 fler besökare i månaden, säger hon. 

Förslaget har stöd av tjänstemän och politiker i kultur- och fritidsförvaltningen. Enligt ordförande Hans Stergel, c, får det bara inte bli för dyrt.

Ett par hundra tusen kronor ser jag som en rimlig utgift, säger han. 

Margareta Engstrand tror att det i längden kan handla om en ren vinst.

Eftersom hyresvärden har höjt hyran från 318 000 kronor till 396 000 kronor per år skulle det vara en ren förtjänst för oss att flytta till Roslagsbostäders lokaler, säger hon. 

I Rimbo samrådsgrupp sitter lokala politiker samt representanter för föreningar, köpmän och företagare i Rimbo.

Vi är alla överens om att biblioteket bör flytta, jag förstår inte varför det ska behöva ta sån tid, säger Elisabeth Björk, s.

Haken är att de befintliga bibliotekslokalerna ingick i den fastighetsförsäljning som kommunen genomförde i januari. I kontraktet lovar kommunen att hyra lokalerna ytterligare fem år av köparen Riflex AB. 

Tekniska kontoret har haft till uppgift att försöka hitta ett genomförbart arrangemang och diskussionerna har mestadels handlat om att Tiohundras lokalkontor i Rimbo skulle kunna flyttas till de tömda bibliotekslokalerna. 

Kommunens lokalförsörjningschef Arne Ringefors ingår i lokalsamordningsgruppen som träffades i tisdags.

Vårt ställningstagande är att vi inte tycker att flytten ska genomföras. Det blir för höga kostnader, säger han och tillägger att det inte handlar om utgifterna för att flytta bibliotek.

Kultur-och fritidsförvaltningen är det inga problem med, det handlar om kostnader på minst ett par hundra tusen mer om året i hyra för bibliotekslokalerna sedan fastighetsägaren byggt om dem till kontorslokaler. 

Invändningar har också förekommit mot att det drabbar olika kassor och huvudmän eftersom Tiohundra också lyder under landstinget.

Det reagerar Elisbeth Björk starkt emot.

När vi skapade Tiohundra var det för att kraftsamla för invånarna, inte för att dra upp gränser, säger hon.

Sofi Piehl

[email protected]

Annons