Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trött efter valvaka

Annons

Med pigga ögon och ett sprittande glatt kroppsspråk utbrast min dotter i måndags: Åh, nu är det snart dags, vad spännande det ska bli! Och jag, som är hennes mor, undrar förvånat: Hur kan det komma sig att en svensk tioåring tycker att det amerikanska presidentvalet är så kul?

Själv har jag haft tillfällen under denna evinnerliga valkampanj då jag fullständigt tröttnat på den minutiöst intensiva bevakningen i svenska medier. Men trycket har fått mig att vika och intresset har sakta men säkert stegrats. Så idag är jag lite morgontrött.

Har du också vakat?

En sådan här historisk natt kan åtminstone inte jag låta bli att zappa mellan de hysteriska Obama-påhejarna Filip Hammar och Fredrik Wilkingsson i Kanal 5 och mer sansade tongångar i SVT, TV 4, CNN och på webben.

Efter att ha följt de två huvudpersonerna i hasorna under över ett års tid vet jag till slut en hel del om kandidaterna, deras styrkor, svagheter och ibland till och med vilka mor- och farmödrar de har. Och svaret på frågan om hur tioåringen blivit så intresserad är ju givetvis alla dessa frukostar hon bevittnat där föräldrar och storasyskon hängt över tidningar med bilder på Barack Obama och John McCain. Och alla middagar där hon tvingats följa diskussioner om allt från kampanjkassor på svindlande 40 miljarder kronor, till hennes egen fråga om varför inte vi får rösta eftersom USA:s president påverkar hela världen.

Jag undrar om det finns något annat land som speglar det amerikanska valet så enormt ingående. Ibland kan man undra om vi inte är den 51:a delstaten, säger medieforskaren Kent Asp i Svenska Dagbladet.

Därför är det naturligt att folk både i Bergshamra och på Rådmansö har alldeles bestämda favoriter inför valet när Norrtelje Tidning frågade häromdagen.

Men nu är det ändå äntligen över. USA behöver koncentrera sig på något annat. För Barack Obama kan inte ägna sig åt någon längre segerdans utan måste ägna närmaste tiden åt krisåtgärder.

Annons