Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trögt, turbulent och osäkertNy vardag i fastighetsbranschen

Ett mindre prisfall men desto svårare att få bostaden såld. Trögt, turbulent och osäkert är svaren på Norrtelje Tidnings fråga till traktens mäklare om läget på bostadsmarknaden.

Annons

Priserna faller. Objekten förblir längre ute på annons. Budgivning blir allt mer sällsynt. Färre personer dyker upp på visningar. Människor nekas banklån. Fastighetsmäklaren Benny Forsius på Mäklarringen i Norrtälje ger några exempel på en mäklares vardag i spåren efter den finansiella oron.

Vi ser inget prisras, problemet är att objekten inte blir sålda, säger han

Fritidshus svåra

Värst är försäljningsläget för fritidshus där objekt kan ligga flera månader utan att bli sålda. Enligt bostadssajten Boligan finns idag 20 fritidshus i Norrtälje ute till försäljning där säljaren varit tvungen att sänka utgångspriset, i vissa fall upp till 35 procent.

För många är fritidshusen en lyxkonsumtion som man inte behöver. Därför är det något som man under sämre tider kan sälja för att få in pengar, men människor är inte lika villiga att köpa, säger Benny Forsius.

Men det är inte bara fritidshusförsäljningen som går dåligt. Enligt färska siffror från Mäklarstatistik har bostadsrättspriserna i Norrtälje sjunkit med 10 procent jämfört med en mätning som gjordes under samma period förra året. Villapriserna har sjunkit med 4 procent och fritidshusen med 2 procent.

Till säljare som inte tvunget behöver bli av med bostaden och inte är nöjda med buden är Benny Forsius tips att vänta tills i vår då marknaden förhoppningsvis lugnat ner sig. 

Enligt fastighetsmäklaren Ann-Christin Wiklund på Mäklarhuset i Norrtälje kan man nu se en tydlig skillnad mellan olika objekt. Det är fortfarande stor efterfrågan på villor i centrala Norrtälje liksom andra bostäder i gott skick och bra läge. Där­emot får säljare av renoveringsobjekt och bostäder med sämre läge räkna med ett lägre pris och att försäljningen tar sin tid.

Säljarna måste sänka ribban och inse att det inte blir samma onormala prisstegring som vi haft de senaste åren, säger hon.

Hennes råd är dock inte att vänta med att sälja eftersom läget kan vara ännu värre i vår.

Svensk Fastighetsförmedlings fastighetsmäklare Henric Johanssons bild av bostadsmarknaden i Norrtälje är precis som övriga mäklare att det just nu är trögt och allmänt osäker, men inte dött.

 Vi säljer fortfarande... men till rätt pris, säger han och menar att säljare har insett läget på marknaden och anpassat förväntningarna efter detta.

Bankernas tuffare krav på utlåningen har enligt Henric Johansson bidragit till färre potentiella köpare vilket är dåligt för säljarna.

Att ge något allmänt råd är som att spå i stjärnorna. Det är helt omöjligt att förutsäga vad som kommer att hända, säger han.

Annons