Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trappan kunde kostat Rune, 92, livet

I åtta timmar låg Rune Pettersson kraftigt nedkyld och medtagen utanför sin trapp vid pensionärslägenheten i Svanberga.
Han hade snubblat över den illa medfarna trappen, den som han i tio års tid krävt att få lagad av kommunen.

Annons

Inte blev jag förvånad. Jag visste ju att det skulle ske förr eller senare, säger en mycket besviken och upprörd Rune Pettersson, 92 år.

Det var i oktober 2007 som olyckan inträffade. Rune hade vinkat av en bekant ute på trappan. När han skulle vända åter in till lägenheten, körde han fast foten i en skadad del av betongtrappan. Han föll med ansiktet in i stålräcket och blev liggande. Då var klockan åtta på kvällen. Rune trodde att han skulle dö. Så hade det antagligen gått om inte en vaksam granne, Maria Johansson, anade oråd. 

Jag var uppe på toaletten, klockan var kvart i fyra på natten. Det var ruggigt ute. Jag såg över till min granne och förstod att något inte stod rätt till. Jag tog mig dit så fort jag kunde. Då hörde jag ett lågt jämrande. Där låg Rune helt sönderslagen nedanför trappan. Han var knappt kontaktbar, säger hon.

Den natten i oktober var det tre minusgrader ute. När ambulanspersonalen kom och hämtade honom var kroppstemperaturen nere på 33,2 grader.

Maria Johansson och Rune Pettersson är övertygad om att olyckan inte hade inträffat om hyresrättsinnehavaren, det vill säga kommunen, ordnat med en riktig och hel trappa. De menar att kommunen helt och hållet struntar i de äldre och behandlar dem som andra klassens medborgare. 

Jag har bott här i 10 år. Allt har förfallit. Trappan har varit skadad i över tio år men när jag ringer och påpekar detta för kommunen så säger de bara att de inte har råd. Ingenting har de kostat på mig under den här tiden jag bott här, inte en krona, säger Rune Pettersson.

På bordet i Rune Petterssons kök ligger fotografier från en tid då pensionärshemmen i Svanberga fortfarande höll hyfsad standard. Sedan dess har det bara gått utför. 

Vi betalar dyrt för att bo här. El och värme ingår inte i hyran. Vi snålar för att överleva. Men vad får vi tillbaka? Det är förnedrande det här. Jag är inte rädd att säga som det är, säger Maria Johansson och får medhåll av Rune Pettersson och grannen Agnes Lindqvist.

[email protected]

 ”Jag har sagt åt alla som besiktigat att det här måste de göra något åt”

På Norrtälje kommuns tekniska förvaltning känner man till problemet. Efter en bilddokumentation av trappan från Göran Olsson, biträdande platschef på ISS, har man nu gjort en beställning och trappan ska åtgärdas.

I maj fick vi en bild av vår driftentreprenör som visade att trappan hade brister. Den ska nu lagas så fort som möjligt, säger Lena von Otter på tekniska kontorets förvaltning. 

Varför den trasiga trappan inte åtgärdas förrän nu kan inte kommunens förvaltare svara på. Enligt Lena von Otter ska endast en felanmälan ha inkommit till ISS, och därifrån ska endast en beställning ha gjorts till tekniska kontorets förvaltning.

Rune Pettersson hävdar dock att han i åratal påtalat bristerna för kommunen.

Jag har pratat om det med varenda kille som varit här. Både vaktmästare och andra som skött om fastigheten. Jag har sagt till dem att det här måste ni göra någonting åt. Men jag vet inte varför ingenting har hänt, säger Rune Pettersson.

Arne Ringefors, avdelningschef på lokalförsörjningsavdelningen, på Norrtälje kommun säger att det är driftentreprenörernas ansvar att genast åtgärda direkta fel som kan innebära en risk för hyresgästerna. 

Varför ingenting blivit gjort hittills har han inget svar på.

Nej, jag känner inte till något om detta. Generellt kan jag dock säga att det är hyresvärdens skyldighet att se till så att boendet är säkert.

Ska det vara så illa ställt med lägenheterna att folk inte vågar sig ut?

Nej, det ska det inte. Fel och brister ska åtgärdas på en gång. Större ingrepp som reparationer och dylikt måste däremot behandlas internt innan det kan genomföras, säger Arne Ringefors. 

Rune Pettersson har också ett trappräcke på sin bakgård som är så rangligt att det inte går att stödja sig på. Vad tycker du om det?

Det måste ju undersökas närmare. Och åtgärdas om det är bristfälligt, säger han.

Platschef på ISS, Göran Olsson har inte kunnat nås för en kommentar eftersom han befinner sig på semester.

Fotnot: ISS sköter drift och skötsel hos Svanbergas pensionärslägenheter. Detta sker på uppdrag av kommunen som är fastighetsägare till lägenheterna.

Katarina Hansson

reporter

0176 795 58

[email protected] se

Annons