Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Total förtroendekris

Frågan är vem man kan lita på i tolkningarna av världsekonomin just nu. Vem kan spå hur vi ska göra för att lyckas häva den finansiella härdsmältan, när så många ekonomiska experter tidigare visat sig göra så fel?

Annons

Spådomar.

I dessa tider faller tidigare spågummor som käglor. Återigen har börsanalytiker och finansexperter spått fel. Och vem drabbas? Ja, de varsel som nu duggar tätt är ett tecken på vilka som får betala det högsta priset, medan bankerna räddas med miljarder av stater och därmed skattebetalare. Snart kommer väl även stora industrier på fallrepet att tigga om nationella pengar medan de i goda tider funderar på att flytta både kontor och verksamhet till andra länder.

Eller?

Frågan är vem man kan lita på i tolkningen av det som sker i finansvärlden just nu. Jag vet inte hur du gör, men själv slukar jag tidningar, surfar runt på nätsidor och försöker förstå vad som händer medan förtroendet för hela världens finansmarknad spricker som en punkterad ballong. Det intressanta i läget just nu är att det fundamentala sedan länge slutat fungera, skriver Veckans Affärers chefredaktör Pontus Schultz. En räntesänkning förväntas stimulera ekonomin på flera plan, men gör det inte. Räddningsaktionerna avlöser varandra men den neråtgående spiralen bara fortsätter. Orsaken är att det som saknas inte bara är pengar, utan förtroende. Förtroende för marknaden.

Vad är marknaden mer än ett kollektiv som ingen tar ansvar för?

Jo, egentligen består väl ändå finansmarknaden av fysiska, alldeles riktiga, individer som tagit enorma risker med pensionspengar, lånade pengar och aktier som inte ens finns. Tillsammans skapar dessa individer ett rörligt kapital som förflyttas över världen i en blinkning och som ingen har koll på och därför ingen kunnat reglera. När allt nu punkteras pekar till och med vissa högerideologer från tankesmedjan Timbro ut den oreglerade marknadsliberalismen som ett hot, berättar Pontus Schultz i sin blogg. Det betyder onekligen att det råder en total förtroendekris.

Botemedlet?

Ja, spå det den som kan…

Själv ägnar jag mig åt att försöka förstå framtiden i min egen lilla bransch, se hur medierna ser ut om fem och tio år. Utvecklingen snurrar fort, tydliga tendenser och riktningar finns - men ja, vi gissar.

Vem kan man lita på när det gäller spådomar om framtiden?

Någon kommer att gissa rätt, men lika många gissar fel. Personligen hoppas jag, för allas vår skull, att finansminister Anders Borg (m) och andra politiker i världen just nu gissar och satsar rätt.

Annons