Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torkan tär på bönderna

Torkan oroar kommunens bönder. På Senneby gård, söder om Älmsta utfodrar mjölkbonden Fredrik Reinsson sina kor med föregående års skörd, då årets bete till stora delar torkat bort.
– Det finns inga beten åt djuren då det är så här varmt, säger Fredrik Reinsson.

Annons

Mjölkbonden Fredrik Reinsson från Senneby har 140 kor och 200 hektar betesmark. Under sommaren låter han sina kor gå ute på bete större delen av tiden. Som ekobonde är kraven högre vilket har medfört en del problem i torra tider som dessa.

 Som ekobonde finns det krav på att korna ska få större delen av sin mat ute på bete. Men det blir svårt att utfodra djuren då marken ser ut som den gör just nu, säger Fredrik Reinsson.

Då gräset har torkat bort har han istället fått utfodra djuren med föregående års skörd. Djuren äter cirka 4 000 kilo mat om dagen inräknat grovfoder, spannmål och koncentrat.

 Som tur är var förra årets skörd bra så vi har kunna använt oss av den. Man får låna av vinterfodret tills det börjar regna och marken blir bättre, säger Fredrik Reinsson.

Enligt SMHI har det regnat i snitt 50 millimeter per månad under sommaren i Roslagen. Men detta är fördelat på hela kommunen och regnet kan vara mycket lokalt.

 Vi räknade ut att det har regnat 18 millimeter här under juli. När det regnar i Älmsta kan det vara klar himmel här. Så lokalt kan det vara, säger Fredrik Reinsson.

Även mjölkbonden Carl Johan Andersson på Beatebergs gård har haft en del problem med torkan.

 Första skörden blev halv och den andra blev ungefär 75 procent av vad det skulle ha blivit. Det är svårt för djuren då de får mindre och mindre att beta på, säger Carl Johan Andersson.

Tills vidare ger han sina kalvar pellets och hö för att de ska få i sig tillräckligt med näring.

Skulle man inte ge dem extra foder så skulle det gå åt pipan. Att stödfodra med vinterförrådet är enda alternativet i torra tider, säger Carl Johan Andersson.

Nu återstår att se om sommarens skörd kommer att räcka även över vintern då det som lånas inte lämnas tillbaka.

 Om man tar från förråden redan nu så blir det svårt att få det att räcka till sedan. Jag blir lite orolig över återväxten faktiskt, säger Jan Händel från Galltorp som producerar hästfoder.

Lina Jonsson

Mer läsning

Annons