Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tips på att döda en tidning

Bästa sättet att döda en tidning är att inte förändra, inte bry sig om design, inte skriva om människor och att inte ta några risker. Om man dessutom fjäskar för politiker, skriver långa texter, undviker interaktivitet med läsarna och nonchalerar deras nya medievanor så låter man papperstidningen gå mot sotdöden. Det hävdade Juan Antonio Ginér, amerikansk expert på tidningsinnovation, under en föreläsning på världens största tidningskonferens i Göteborg tidigare i år.
 

Annons

Receptet på framgång var ungefär det omvända: Testa vilda idéer, rör om i vardagen, få läsarna att skratta - var inte alltid så allvarlig, var hyperlokal och satsa på journalistik, journalistik, journalistik.

Det är en dröm att lyckas med det senare.

Många av er har omfamnat vår nya sajt där du genast kan se om något hänt i kommunen idag, en olycka eller ett inbrott - så kallade snabba händelsenyheter. Samtidigt satsar Norrtelje Tidning på journalistiken. Vi granskar politikernas beslut, oavsett vem som har makten. Innehållet och nyheterna är i centrum för oss.

Men innehåll idag är inte detsamma som för tio år sedan, hela medielandskapet förändras i ett rasande tempo. På sistone har vi haft stort fokus på skolan, vi granskar förslag på nedlagda skolor och skildrar reaktionerna på besluten - en rapportering ganska lik den som vi traditionellt har haft. Men historierna lever däremot vidare på nya sätt. Nyheten i tidningen är inte ensam kung, utan underlaget till något att diskutera. Liksom förr sker det på debattsidor och i insändare, men också i de mer omedelbara kommentarerna på nätet. På norrteljetidning.se svallar debatten om Flygskolans nedläggning, skolornas låga standard och Singö skola. Kommunikationen är kung, innehållet är bränslet.

För många av er är detta självklart, men för många journalister, och även tidningsägare, är det fortfarande omvälvande. På den stora världskonferensen i Göteborg fanns det gott om tidningschefer från hela världen som applåderade talare som höll läsarna på avstånd. Men verkligheten är en helt annan. Nätanvändandet fortsätter att slå rekord och nu förbättrar vi tidning och sajt tillsammans, ni läsare och vi journalister. Era kommentarer fångas upp av reportrar till nya uppslag eller i insändare. Och bäst av allt: Är vi inte på plats så kan du numera medverka själv på norrteljetidning.se. Ta en bild och skriv om konserten, multisportarnas framgångar eller om när förskolan Igelkotten fyller 10 år!

Annons