Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiohundra tvingas spara

Tiohundranämndens underskott för förra året blev 36 miljoner kronor. Det är ett mindre underskott än vad prognoserna pekade på i november. Samtidigt är ett nytt sparförslag att vänta.

Annons

Målet är att politikerna i Tiohundranämnden ska få ett sparförslag för 2009 i mars månad.

Vad det kommer att innehålla vet jag inte ännu, men vi måste konsolidera vår ekonomi i år, säger förvaltningschef Karin Thalén.

Hur stora besparingarna måste bli är inte klart ännu.

Kommunens anställningsstopp och ett antal vakanta tjänster på förvaltningen kommer till exempel att leda till att tjänstemännen måste prioritera bland arbetsuppgifterna.

Att Tiohundranämnden skulle visa röda siffror under 2008 stod klart under en stor del av året. I november visade prognosen till och med på ett kommande underskott på 51 miljoner kronor.

Under våren hade kostnaderna för hemtjänsten ökat snabbt.

Senare under året träffades en förlikning med vårdbolaget Tiohundra AB, där Tiohundranämnden fick skjuta till ytterligare 15 miljoner kronor för att klara ökade kostnader för geriatrik (sjukvård för äldre) och LSS-åtgärder (Lagen om stöd och service). Fler medicinskt färdigbehandlade äldre än planerat blev till exempel kvar på Norrtälje sjukhus i stället för att kunna åka hem eller få en plats i ett särskilt boende. En ny mätning av vårdtyngden bland de som får hjälp enligt LSS visade också på att ersättningen till vårdbolaget borde vara högre än vad man hade räknat med.

I november stod det dessutom klart att en tidigare överenskommelse med landstinget om ersättning för extra kostnader för läkemedel inte längre gällde. För Tiohundranämnden förvandlades det till ett underskott på elva miljoner kronor.

Å andra sidan bidrog landstinget under 2008 med drygt 24 miljoner kronor extra för att täcka upp Tiohundras ökade kostnader för Norrtäljebornas vård på andra sjukhus än det i Norrtälje.

Tiohundranämnden sparade också under förra året genom att bland annat minska antalet platser på ROS i Norrtälje, samt vid de särskilda boendena Grind och Eneberg. Dessutom stängdes Mjölnaren i Rimbo.

Underskott

*Tiohundranämnden hade en budget på 1,8 miljarder kronor förra året. Underskottet blev närmare 36 miljoner kronor, vilket motsvarar knappt två procent av nämndens omsättning.

*Underskottet beror bland annat på att hemtjänst och läkemedel blivit dyrare än beräknat.

*15 miljoner kronor extra har nämnden också, efter förlikning, betalat till Tiohundra AB.

*Kommunen ska stå för 13 miljoner av Tiohundranämndens underskott medan Stockholms läns landsting täcker upp för 23 miljoner.

Annons