Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigare NT-chef ny kommunchef

Sören Karlsson blir tillförordnad kommundirektör under sex månader i väntan på att kommunen hittar en ordinarie efterträdare till Lilian Eriksson.
– Vi tror att Sören Karlsson är rätt person, säger kommunalrådet Kjell Jansson (m).

Annons

Sören Karlsson var vd för Norrtelje Tidning från 1979 till 2005. Sedan dess har han tagit på sig uppdrag för kommunens räkning. Han är vd för moderbolaget Norrtälje kommunhus AB där Norrtälje energi AB, Norrtälje industri- och hantverkshus AB och Roslagsbostäder AB ingår. 

Han är dessutom ordförande i styrelsen för Tiohundra AB. Av den anledningen ska Sören Karlsson inte jobba med frågor som rör vårdbolaget. Det blir i stället ett ansvar för kommunens ekonomichef Gunilla Edvinsson.

Sören Karlsson har ingen lång kommunal meritlista.

Men jag har bott i kommunen sedan 1982 och följt den sedan dess. Nu får jag förmånen att få total insyn och det ska bli jätteintressant. 

Bland meriterna finns också sommarjobb som kommunal trädgårdsarbetare i Karlstad. 

Den borgerliga majoriteten hoppas att Sören Karlsson ska kunna skapa arbetsro efter den turbulens som uppstod kring avskedandet av den förra kommundirektören. Flera viktiga utredningar ska göras och eventuellt gnissel som dykt upp i chefsleden behöver redas ut.

Jag ska börja med att prata med medarbetarna och höra deras uppfattning om verksamheten, säger Sören Karlsson. 

Han ska också titta på förslaget till sammanslagning av ledningskontor, servicekontor, tekniskt kontor och räddningstjänst som Lilian Eriksson tagit fram.

Omorganisationen ska inte genomföras före sommaren, säger Kjell Jansson. 

Avtalet om ekonomisk ersättning till Sören Karlsson är inte klart ännu. Arbetet med att rekrytera en ny ordinarie kommundirektör får, liksom omorganisationen, vänta till efter sommaren. En extern konsult ska kopplas in för att tillsammans med kommunens chefer ta fram en kravprofil. 

Samtidigt pågår förhandlingar med Lilian Eriksson för att lösa konflikten kring hennes avtal. Hon har begärt närmare fem miljoner kronor i lön för hela den tid hennes femårsförordnande skulle ha gällt. 

Kommunen vill i sin tur slippa en alltför dyrbar skilsmässa och långa juridiska tvister.

Jag hoppas att det ska bli väsentligt billigare än vad det stått i rubrikerna i Norrtelje Tidning, säger Kjell Jansson.

Ann Sjöblom

Målet är att förhandlingarna med Lilian Eriksson ska vara slutförda senast veckan efter midsommar. 

[email protected]

Annons