Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxeringsvärdet skenar - fastighetsskatten höjs

Många fastighetsägare i Norrtälje kommun får räkna med en höjd fastighetsskatt för 2009.
Det kan gälla 62 procent av småhusägarna om SCB får rätt i sin prognos.

Annons

Statistiska centralbyrån, SCB, har haft i uppdrag av Villaägarna att ta fram siffror på hur mycket taxeringsvärdena kommer att höjas nästa år.

För Norrtälje kommun skulle höjningen kunna bli i genomsnitt 34 procent, vilket inte ligger långt ifrån riksgenomsnittet på 32 procent. 

Förändringen får ändå stort genomslag i Norrtälje på grund av att här bland annat finns så många fritidshus som i dag har taxeringsvärden under 800 000 kronor. För sådana fastigheter gäller än så länge att man inte kommer upp i maximal fastighetsavgift på 6 000 kronor. 

Men för sådana småhus kommer avgiften i många fall att öka kraftigt till följd av de nya taxeringsvärdena. För 2009 kommer dessutom taket för fastighetsavgiften att höjas. SCBs prognos talar om ett nytt tak på maximalt 6 349 kronor. 

De kommande förändringarna i fastighetsbeskattningen har i sin tur gjort Norrtälje kommun till en vinnare eftersom delar av fastighetsavgiften i framtiden ska överföras från staten till kommunerna. Enligt prognoserna skulle Norrtälje kommun kunna kamma hem drygt 32 miljoner kronor i fastighetsavgifter för 2009. 

Intresseorganisationen Villaägarna är fortsatt kritiska till fastighetsbeskattningen. 

Den är inte ett rimligt sätt att ta ut skatt, säger Joacim Olsson, vice förbundsdirektör hos Villaägarna. 

Det är godtyckligt och slår fel i den enskilda fallen. 

Villaägarna arbetar för att fastighetstaxeringarna ska slopas som bas för skattesystemet. 

Och vi har presenterat ett finansierat förslag med ett tak för fastighetsavgiften på 2 800 kronor. 

Ann Sjöblom

[email protected]

Och kostnaderna för sommarhusen ökarDet får inte bli så mycket dyrare. Kerstin Hansson och Börje Flodin bor året om i det som från början var deras sommarbostad i fritidshusområdet Västanvik på Rådmansö.

Vi har beräknat utgifterna efter våra inkomster och det får inte ändras alltför mycket, säger Kerstin Hansson. 

Paret flyttade ut till stugan på Valborgsmässoaftonen för fyra år sedan. Huset köpte de redan 1989. Kravet var då att sommarstället skulle ligga nära kusten, ha vatten och avlopp, telefon och en eldstad. 

Det var ganska dyrt när vi köpte det. 

Med åren blev det svårare och svårare att åka hem till den ordinarie bostaden i Stockholm. Kerstin Hansson och Börje Flodin beslutade sig för att gå i pension lite i förtid och att flytta ut på landet. 

Då har man inte råd med två boenden, säger Börje Flodin. 

Flytten har de aldrig ångrat och några hundralappar i högre fastighetsavgift räknar de med att klara. För 2007 ska de tillsammans betala en fastighetsskatt på 5 330 kronor för huset som vid senaste fastighetstaxeringen 2006 fick taxeringsvärdet 637 000 kronor. Om SCBs prognoser stämmer skulle taxeringsvärdet för parets fastighet stiga med 34 procent till år 2009. Det ger taxeringsvärdet 853 580 kronor och det leder till att fastighetsavgiften skulle bli 6 349 kronor. 

Det blir en höjning med drygt 1 000 kronor per år. 

Båten är i alla fall en guldkant vi inte vill släppa, säger Börje Flodin. 

Men hur det blir om något händer någon av oss vet jag inte, säger Kerstin Hansson. 

Ann Sjöblom

 

[email protected]

Annons