Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tappet från kyrkan fortsätter

Medlemsflykten från Svenska kyrkan ökar och gudstjänstbesöken på söndagar minskar. Häverö-Singö församling tappade 60 medlemmar förra året.
– Många väljer att lämna kyrkan av ekonomiska skäl, säger församlingens kyrkoherde Mikael Pålsson.

Annons

Mellan åren 2000 och 2007 lämnade 540 000 personer Svenska kyrkan. Församlingarna i Norrtälje kommun har samma utveckling.

Häverö-Singös tapp på 60 personer förra året är det största sedan 2004.

Då lämnade 62 personer församlingen, säger kyrkoherde Mikael Pålsson.

Efter de dåliga siffrorna 2004 skickade församlingen ut en enkät till dem som gick ur. 18 svar kom in och åtta av dessa angav ekonomiska skäl.

Många tänker nog inte på att kyrkan gör bra saker som alla kan få hjälp och stöd av i olika situationer, säger Mikael Pålsson. 

Även antalet gudstjänster minskar i landet. Men antalet dop, konfirmationer, vigslar, begravninhgar och mässor ökar, visar statistik.

Åtta av tio svenskar har kontakt med någon av dessa aktiviteter under ett år, säger Kristina Ruti, pressekreterare vid Svenska kyrkan i Uppsala.

Undersökningar visar att människor som väljer att träda ur kyrkan har haft en svag relation till kyrkan under lång tid.

De känner inte någon tillhörighet och har dålig kunskap om kyrkan, säger Kristina Ruti. 

Enligt henne är det viktigt att kyrkan har en bra verksamhet.

Den ska finnas till för människor oavsett om de är medlemmar eller inte.

Louise Rimenius, kyrkoherde i Edebo-Ununge församling, anser att kyrkan måste synas mer i samhället och delta i vardagen.

Kyrkan måste vara lyhörd och hela tiden söka nya former för att nå människor. Nyligen hade vi en dansbandsorkester vid en gudstjänst och Edebo kyrka var till mer än hälften fullsatt. Det är betydligt fler än vi har här en vanlig söndagsgudstjänst, säger Rimenius. 

Hon pekar på att kyrkan kan vara aktiv i miljöfrågor, göra hembesök, sjukbesök och möta människor där de är. I Edebo arrangeras regelbundet kvinnofrukostar, senast kom ett 60-tal kvinnor.

Häverö-Singö församling har stark tro på framtiden och investerar 14 miljoner kronor i en utbyggnad av församlingsgården och en ny kyrka.

Vi vill visa att kyrkan tror på framtiden.Vi arbetar ständigt för förnyelse, Hallstamässan är ett exempel. Där var besökarna aktiva och fick läsa upp texter de själva skrivit. Den typen av arbete ska vi fortsätta med, säger Mikael Pålsson.

Gunilla Flink-Lindström

[email protected]

2007 medlemmar i svenska kyrkan aktiva utträden aktiva inträden

Häverö-Singö församling 4 857 60 0

Rimbo församling 4 760 13 5

Norrtälje församling 13 353 69 4

Länna församling 2 368 24 1

Väddö församling 2 612 14 2

2007 hade svenska kyrkan 6 820 121 medlemmar. Det motsvarar 74,3 procent av folkmängden. Samma år tappade kyrkan 56 174 medlemmar och fick 5 920 nya medlemmar.

1997 lämnade 13 037 medlemmar kyrkan medan det tillkom 5 954 nya medlemmar

I snitt betalar man en krona per 100-lapp i kyrkoavgift. Begravningsavgiften är 0,25 procent och den betalar alla.

Annons