Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tappade känseln efter ”enkel” operation

Beskedet om att operationen hade gått bra kom direkt på uppvaket och Wilhelmina Eriksson skickades hem.
Några timmar senare fick hon åka ambulans tillbaka till Norrtälje sjukhus.
– Jag hade otroligt ont och samtidigt ingen känsel i underlivet. Då fick jag veta att en nerv hade skurits av under operationen.

Annons

Det var i slutet av april som 34-åriga Wilhelmina Eriksson skulle opereras för det ljumskbråck hon hade fått elva månader tidigare, i samband med att dottern Ida föddes.

Egentligen var bråcket inget Wilhelmina Eriksson hade ont av. Men när läkarna erbjöd henne att göra operationen tackade hon ja.

De försäkrade mig att det hela var en mycket enkel operation. Att jag skulle kunna komma hem till mina barn samma dag. Och det var också det jag sa till min son på morgonen innan jag åkte till sjukhuset. ”När du kommer hem från dagis är mamma tillbaka”, säger Wilhelmina Eriksson.

Så fort hon vaknade upp efter operationen kände hon att något var fel. Hon hade ingen känsel i underlivet, kunde varken gå eller kissa och kände en hemsk smärta som strålade ut från vänster höft och ner mot ljumsken. 

Ändå sattes hon i en rullstol och skickades hem, efter att läkaren som gjort ingreppet sagt till henne att operationen hade gått bra.

Någon timme senare var Wilhelmina Eriksson på väg tillbaka till Norrtälje sjukhus i ambulans.

Nu fick hon prata med läkare som utfört ingreppet på nytt.

Han satte sig vid min säng och sa att jag skulle få höra sanningen. Han hade råkat skära av en nerv och jag blev jätterädd.

Wilhelmina Eriksson fick också veta att hon var tvungen att opereras igen. Fler saker kunde ha gått fel under den första operationen. 

Jag kände direkt att jag absolut inte ville öppnas upp av samma läkare igen. Men han insisterade och menade att eftersom det var han som hade gjort fel så var det också han som skulle ställa allt till rätta. Han sa också att han den här gången skulle använda sig av en lupp så att han kunde se bättre.

Wilhelmina Eriksson lät sig övertalas och vid den andra operationen visade det sig att läkaren, förutom att skära av en nerv, också hade råkat sätt några stygn i en annan nerv under den första operationen. De felaktiga stygnen togs bort under ingrepp nummer två.

I dag är Wilhelmina Eriksson fortfarande sjukskriven. Hon kan nu kissa men plågas fortfarande av smärtor och har ännu inte fått tillbaka känseln i underlivet.

I början var jag bara ledsen. Men nu känner jag mig mest arg. Hur kunde det bli så här fel och varför fick jag inte veta direkt att operationen hade gått snett?

Det värsta av allt är att jag inte vet om jag någonsin kommer att få tillbaka känseln. Enligt läkarna är det ovisst. Det kan ske om två veckor, två år eller inte alls.

Nervskador är en av de vanligaste komplikationernaNORRTÄLJE

Vi har brustit i informationen och kommer att starta en utredning om vad som har hänt.

Det säger Bo Hellström, verksamhetschef för kirurg- och ortopedkliniken på Norrtälje sjukhus. 

Han berättar att nervskador är de vanligaste komplikationerna vid ljumskbråcks­operationer.

Det är inte vanligt men inte heller ovanligt. Ibland skär man också av nerver avsiktligt vid den här typen av ingrepp för att det inte går att göra på något annat sätt. Om komplikationen just i det här fallet skulle kunna ha undvikits kan jag inte svara på. Det får vi utreda, precis som brister i bemötandet av patienten.

Varför har ni inte startat en utredning tidigare?

Jag kände inte till patientens historia utan har bara sett journalanteckningarna. Där går det att läsa att det har uppstått komplikationer vid operationen. Om patienten har upplevt det på det här sättet är det mycket besvärande. 

Att få reda på att man kanske aldrig kommer att få tillbaka känseln i underlivet är en stor tragedi. Hur kommer det sig att läkaren till en början sa att allt hade gått bra och att patienten först vid ett andra besök på sjukhuset fick reda på att en nerv skurits av?

Jag tror inte att han har ljugit. Det har antagligen blivit en miss i dialogen. Men den information vi lämnar ska vara saklig och riktig. Där har vi misslyckats.

Varför använde sig läkaren av en lupp först vid den andra operationen?

Man använder sig aldrig av det vid den här typen av operationer. Det kan hända att han gjorde det för att verkligen vara säker på att kunna ta reda på vad som hade gått fel. Nerver har ingen grov struktur. De kan vara tunna som sytrådar.

Vad händer nu?

Jag kommer att prata med den ansvarige läkaren och ta kontakt med patienten och se till att hon får rätt information. Om hon inte är nöjd med vårt agerande finns det flera olika instanser som objektivt kan granska oss.

Annika Jeppsson

[email protected]

Annons