Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taktlös allians

Annons

”De får väl ställa sig i bostadskön”. Detta var statsminister Tage Erlanders svar när han inför kommunalvalen 1966 tillfrågades om vilket råd han skulle ge ett ungt par i jakt på bostad i det bostadslösa Stockholm.

Det var ett olyckligt svar, lämnat i förbigående på bästa sändningstid, som förmedlade en makthavares distans till befolkningen i en tid som präglades av frustration över trångboddhet och evighetslånga bostadsköer. Resultatet: socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val på över 30 år.

Tage Erlander tog notis. Att ställa sig oförstående inför ett utbrett samhällsproblem och misslyckas med att visa vägen framåt var en bristfällig valstrategi.

Detta verkar emellertid inte vara en lärdom som två moderata ministrar har ägnat någon uppmärksamhet. Anders Borg genom att varna för en kommande ”vargavinter som blir bister, lång och mörk” och Sven Otto Littorin genom att upplysa det svenska folket om att 2009 kommer att bli ett ”riktigt skitår”.

Två uttalanden som ger upphov till frågan om det bara handlar om enskilt taktlösa kommentarer, eller måhända prov på en medveten strategi från alliansen att tona ned förväntningarna under den resterande mandatperioden?

Vilket som är det ett problem regeringen borde rätta till om de är intresserade av att få ett förlängt förtroende i september 2010. Inte bara för att dystergökar som Tage Erlander politiker utan förmåga att inspirera och ge människor hopp i en mörk situation tenderar att tappa röster, utan även på grund av att bistra omvärldsanalyser från ledande samhällsföreträdare kan ha effekt på den ekonomiska utvecklingen.

Särskilt finansminister Anders Borg torde vara bekant med nationalekonomins rationella förväntningsteori. Den säger att människor är både förmögna och villiga att ta in och hantera information om lägets tillstånd i syfte att avgöra hur de bör agera inom den närmaste framtiden. Spara eller investera, snåla eller konsumera?

Visar balansräkningarna alltigenom röda siffror, men politikernas lugn och målmedvetenhet, ger det information om att makthavarna gör sitt bästa för att lösa problemen. Visar balansräkningarna alltigenom röda siffror och två av landets ministrar säger att det bästa man kan göra är att dra täcket över huvudet och vänta tills det töar ger det information om att landets ledare saknar idéer om hur de ska bemöta situationen. Eller vilja att göra någonting alls.

I ett land som Sverige där väljarna är notoriskt rörliga över partigränserna och opinionsmätningarna visar ständiga skiftningar mellan blocken är det därför väl vågat av alliansen att vara politiskt och ekonomiskt oansvarig på en och samma gång.

Annons