Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta strid för kulturen

Vi människor består till stor del av vatten. Må vara då att vi behöver en vattenledning från Vallentuna för 500 miljoner, det kan jag inte uttala mig om. Dock vet jag och är övertygad om att det vattenhål, som kultur i olika former utgör, kan vara livsavgörande för törstande själar.

Annons

När jag ser ut över Norrtälje en kall och mörk vinterkväll, tänker jag: ”Stackars lilla stad som inte förstår sitt eget bästa”.

Jag läser i NT om barn och ungdomar som har så eländigt att de sociala förvaltningarna är överhopade av problem. Det få inte vara så! De här barnen måste bli sedda.

Visst, det finns en infrastruktur att bygga vidare på. U-huset är berömvärt men räcker inte.

Det finns ett stort antal föreningar, kulturföreningar och hembygdsföreningar, dans- och teatergrupper och så vidare. Hur bygga vidare?

Kommunen har en kulturförvaltning som arbetar allt vad de kan trots bristande resurser. Ändå ser man hur mycket skapande kraft som går till spillo för att man inte inser att kultur är en av basnäringarna.

Kulturen är lönsam och utgör en stor del av BNP och det är ett faktum att en kommun med ett rikt kulturliv är attraktiv.

I Roslagen bor och verkar en stor del av Sveriges kulturskapare (lika många som på Österlen). Varför utnyttjas inte dessa resurser? Är det okunskap eller ointresse?

Jag var på ett möte med många kulturmänniskor. Här framfördes lika många idéer som det var närvarande. Låt oss debattera dessa ämnen:

• Barn- och ungdomskulturen

Utveckla Kultur i Skolan. Ta till vara barnens kreativitet. Leken är barnens arbete, och mycket mer.

• Kulturarvet

Roslagsmuseets stora centrala tomt kan tas i anspråk för ett informationscentrum för hela Roslagen, med museum, turistbyrå, guider, mat och vara ett nav för alla hembygdsföreningar. Och vi behöver en antikvarie.

• Kulturhus

Bygg ett kulturhus i hamnen med en modernt tekniskt utrustad scen för museum och teater, och en verksamhet så bra att den drar folk också från Stockholm och Uppsala.

• Biblioteket

Utveckla och förstärk biblioteksverksamheten, motverka nedskärningar och behåll biblioteket i kommunal regi.

• Konsten

Konsthallen håller hög kvalitet och är mycket uppskattad, men behöver naturligtvis mer resurser. Till exempel är utställningsersättningarna till konstnärerna inte tillfredställande. Inför regeln att en procent av byggnadskostnaderna skall avsättas till konstnärlig medverkan.

Våra kära folkvalda politiker, som har åtagit sig att företräda kulturfrågorna i denna kommun, måste ta strid för att deras område ska få dess berättigade del av budgetkakan!

Annons