Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige måste agera kraftfullt mot Israel

Under 20 dagar har Israel bombat det isolerade Gaza med hjälp av sin militär som anses vara bland de starkaste i världen. Bombningarna har skett från luft, hav och land och nu de senaste dagarna genom att föra trupp in i Gaza stad.

Annons

Israel bombar FN:s högkvarter i Gaza city liksom det stora Al-Quds sjukhuset. Civila dödas och de överlevande har ingenstans att ta vägen. FN har beordrat eld upphör, men tyvärr för döva öron. FN:s tidigare rättschef hävdar att Israel begår krigsbrott. I Libanon görs jämförelser med massakrerna 1982 i två palestinska flyktingläger som Israel gjorde sig skyldig till.

Det är för mig obegripligt hur Mellanösterns ”enda demokrati” och tillika kärnvapenmakt kan begå dessa handlingar. Är detta demokrati i praktiken? Var är humanismen? Demokrati handlar bland annat om fria och rättvisa val och om ett antal fri- och rättigheter för individen. Gäller inte detta för dem som bor i Gaza? Ja, de har valt sitt parti, Hamas, i demokratiska val - är detta straffbart?

Israel säger sig agera utifrån rätten att beskydda sin befolkning. Här glömmer man att Israel är en ockupationsmakt och därigenom har ett särskilt ansvar för de ockuperade territorierna. Så Israel skyddar sig genom krig, genom murbygge på ockuperad mark. Men ger detta trygghet? Är Israels position i mellanöstern tryggare idag än för fem år sedan?

Den humanitära situationen är katastrofal och de mänskliga rättigheterna är satta på undantag. Detta är ovärdigt världen 2009. Sverige och det internationella samfundet måste nu ta sitt ansvar och agera kraftfullt mot Israels agerande i Gaza. Världen kan inte vänta längre!

Annons