Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sväng dina lurviga på Arholma

De vita rislamporna liknar gigantiska snöbollar där de hänger över dansgolvet. När det börjar skymma tänds de och förvandlas till kulörta lyktor som skapar en genuin stämning åt den gamla dansbanan på Arholma.

Annons

 Grusvägen slingrar sig uppför det lilla berget. Utsikten därifrån är magnifik. Från dansbanan syns hamnen dit öns besökare anländer med passbåt. Där passerar då och då också en och annan segelbåt.

Hela våren längtar jag hit, säger Anna Brandi, som sedan sju år tillbaka varje sommar driver dansbanans kafé som förra året även utökades till att bli restaurang. 

För henne började allt med en semester på ön under 80-talet. Hon ville ta en paus från Stockholm och stan och skulle därför under några veckor arbeta på dansbanans kafé. Då drevs det av förra ägaren Eva Källander.

När hon efter många år ville sälja bestämde sig Anna Brandi för att ta över verksamheten. Och det beslutet har hon inte ångrat en dag.

Jag jobbar som målerikonservator på riksantikvarieämbetet. Mycket av det jag gör där är tjänstemannauppgifter. Då blir det en härlig kontrast att komma ut hit på sommaren, säger hon.

Arholma dansbana har en brokig historia. Från början tog sig öns par en svängom under bar himmel direkt på berget. Under 1940-talet byggdes sedan en riktig dansbana. Den brann ner men uppfördes på nytt. 

På 70-talet sa arrangörerna dock plötsligt stopp och belägg och stängde igen. Det söps rejält vid dansbanan och gick helt enkelt för livat till.

När Eva Källander ville öppna sommarkafé snubblade hon över den gamla övergivna dansbanan. Och lokalen börjades återigen användas.

Mycket har hänt sedan dess. Verksamheten har växt och byggnaden har renoverats och fräschats upp. Men dansbanekänslan finns ändå kvar.

Det här ska vara en mysigt plats där folk trivs. Det är min ambition. Ingen lyxkrog med skyhöga priser, säger Anna Brandi.

Dansbanans restaurang och kafé har öppet från juni till september. Att det finns ett behov har hon märkt.

Det blir en mötesplats dit folk även kommer när det börjar bli kallt. Då blir det imma på rutorna och alla sitter med jackorna på, säger Anna Brandi. 

Hon berättar att det i sommar anordnas tre danser på dansbanan. På lördag kan till exempel den som vill få en snabbkurs i argentinsk tango.

På onsdagskvällarna bjuds det på olika kulturprogram. Den här veckan sjunger komikern och sångerskan Lily Bigestans Gunnar Wiklund-låtar till dragspel, piano och bas.

I framtiden drömmer Anna Brandi om att kunna förlänga säsongen för dansbanan, så att krogen och kafét kan ha öppet en längre period av året.

Det är något jag fantiserar om. Två av mina största intressen är mat och människor och här kan jag kombinera dem. Det är härligt. 

Annika Jeppsson

[email protected]

Mer läsning

Annons