Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succéförfattare besöker Rimbo

Hon är sjuksköterska, föreläser om etik i vården - och skriver succédeckare om polisen Maria Wärn.
För Anna Jansson hänger det ihop.
- Det är samma frågeställningar. Vad är ont, vad är gott, hur ska vi leva våra liv, säger författaren som kommer till Rimbo på onsdag.

Annons

Anna Jansson bänkar sig vid kafébordet med en sallad. Hon har just avslutat en föreläsning om etik i vården och ska senare på eftermiddagen i väg på nästa.

Hon är sjuksköterska och har jobbat 30 år inom vården, de senaste 20 åren på lungmedicin. Hon har reflekterat mycket över etik och samlat tankarna i en bok med 23 dilemmanoveller.

Det är situationer som ställer frågor om hur du själv skulle göra, säger hon och tar ett exempel:

En äldre man ligger på sjukhus med lungfibros. Han har en mask över ansiktet och får maximal dos av syrgas och ångestdämpande medel. Det finns inget mer att göra för honom.

Bredvid honom sitter hans fru.

Sjuksköterskan går i väg en stund, när hon kommer tillbaka har frun tagit av honom masken. Mannen är död.

Vad gör du som sjuksköterska? Skriver du ner precis vad som hände eller bara att han hittades död, undrar Anna Jansson.

Händelsen går att se från olika håll. Tog frun av honom masken för att hon inte stod ut med att se honom plågas längre? Var det en kärleksgärning?

Eller något annat?

Anna Jansson målar snabbt upp en annan förklaring. Frun kanske hade skött honom i åratal och var trött på det. Han kanske hade mest ångest över vad hon skulle kunna göra med honom.

Där någonstans hakar dilemmat in i kriminallitteraturen och de deckare Anna Jansson skriver.

Det är samma frågor, det handlar om rätt och fel, hur man ska leva sina liv. Jag brukar säga att deckare är den moraliskt mest högtstående litteraturen.

Jag tror att om man jobbat nära döden, som jag har gjort, blir det ett sätt att berätta om väsentligheter. Men kriminalintrigen måste också vara bra, den måste ha ett driv.

Hon har skrivit en rad böcker om polisen Maria Wärn och hennes kollegor på Gotland. Det låter väldigt enkelt när hon förklarar hur det började.

Vi skaffade dator och då började jag skriva.

Anna Janssons böcker har gjort succé, hon är översatt till flera språk och Främmande fågel visades nyligen som tv-serie med Eva Röse i huvudrollen.

Jag tycker att den blev fruktansvärt bra. Den är ljust filmad, det är så vackert, det ger en bra kontrast till det som händer.

Och Eva Röse har lagt ner ett otroligt jobb på att förstå vem Maria Wärn är.

Vem är hon?

En engagerad polis. Hon är fylld av energi, intresserad av människor och har ett stort hjärta. Hon gör hellre saker själv än väntar på andra.

Främmande fågel handlar om vad som händer när fågelinfluensan kommer till Gotland. Anna Jansson fick idén ur sin egen historia. Som liten var hon fyra månader på ett spädbarnshem eftersom hennes mamma, som är sjuksköterska, hade fått tbc. Hon hade smittats i arbetet.

Anna Jansson undrade hur vi skulle agera i dag om en allvarlig sjukdom, som spanska sjukan, skulle drabba oss. Skulle vårdpersonalen gå till sitt arbete med risk för att smittas? Hur agerar vi när liv och hälsa är hotade?

Jag hittade notiser om fågelinfluensan och tog reda på mer.

När boken kom ut hade fågelinfluensan nått Gotland och frågan fick brinnande aktualitet.

Det handlar om hur vi agerar när liv och hälsa är hotade.

På onsdag, den 22 oktober, kommer hon till Rimbo bibliotek och berättar om sina böcker. Den senaste, Inte ens det förflutna, handlar om en grupp långtidssjukskrivna kvinnor som skickas på rehabiliteringskurs på Gotska Sandön. De blir fast på ön när det börjar storma. När en efter en hittas mördade sprids skräcken i gruppen.

Jag ville skriva en slutna-rummet-berättelse, säger Anna Jansson, som själv blev inblåst på Gotska Sandön i sex dygn när hon gjord research för boken.

Inte ens det förflutna har en spännande intrig, men också en träffsäker och ganska så elak beskrivning av rehabilitering som bygger mer på tro än vetenskap.

Den typen av kurser finns. Jag skulle vilja att man utvärderar det vetenskapligt, att man frågar om de som är berörda verkligen känner sig bättre.

Allt du kan slå mynt av slår man mynt av.

Där går tankarna tillbaka till etik och moral. Rätt och fel. Anna Jansson skriver också etikböcker för barn, böcker som används av skolor.

Etikfrågorna berör oss alla.

Det handlar om hur vi är mot varandra, om våra relationer.

Anna Jansson har mött många döende patienter på lungkliniken och lyssnat när de sammanfattat sina liv.

Ingen har grämt sig över att de tjänat för lite pengar eller inte gjort karriär. Men en del är förtvivlade över att de blev osams med sina barn, att de blev osams med släkten över ett arvsskifte eller inte vågade en kärlek.

Det enda som är viktigt är hur vi varit mot nära och kära. Sist och slutligen handlar det om relationer, om man tagit vara på sina vänner, om man vågat älska någon.

Margaretha Levin-Blekastad

[email protected]

Annons