Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strunta i bidraget

De småbarnsföräldrar i Norrtälje kommun som väntar på att få vårdnadsbidrag lär få vänta länge. Trots att detta bidrag fanns med i den uppgörelse som de fyra borgerliga partierna gjorde efter valsegern 2006, så talar det mesta för att bidraget inte kommer att bli infört innan nästa val.

Annons

Det finns flera anledningar till detta. En är att skolpolitiker och skolförvaltning har varit fullt upptagna med nedläggningen av Flygskolan och andra frågor om skollokaler. Det har gjort att vårdnadsbidraget fått stå tillbaka. Att det egentligen bara är ett parti, Kristdemokraterna, som absolut vill ha vårdnadsbidraget, spelar givetvis också stor roll.

Den främsta anledningen är dock att vårdnadsbidraget kan bli mycket dyrt. När skolförvaltningen gjorde en beräkning av kostnaderna av detta bidrag för ett år sedan kom man fram till att det skulle kosta kommunen knappt elva miljoner kronor per år. Det är en mycket stor summa.

Möjligen kommer en ny beräkning att visa att kostnaderna är betydligt lägre. I de kommuner som har infört vårdnadsbidraget har det nämligen visat sig att tämligen få ansöker om att få detta bidrag.

Å andra sidan ökar Sveriges ekonomiska problemen, vilket också påverkar Norrtälje kommun. I går kom en ny skatteprognos från Sveriges kommuner och landsting, där man skriver ner sina prognoser för kommunernas skatteintäkter med fem miljader för i år och elva miljarder för nästa år. För Norrtälje kommuns del innebär det sänkta intäkter med ungefär 25 miljoner i år och 55 miljoner nästa år. I det läget är det inte så lämpligt att kommunen ökar sina utgifter med ytterligare några miljoner.

Det finns därför mycket goda ekonomiska skäl för Norrtälje kommun att avstå från att införa vårdnadsbidrag. Men det finns också andra skäl, minst lika goda, för att avstå.

Risken är till exempel mycket stor för att vårdnadsbidraget motverkar jämställdhet och integration. Allt pekar på att fler kvinnor än män kommer att utnyttja vårdnadsbidraget. Likaså pekar allt på att vårdnadsbidraget gör att fler invandrarkvinnor stannar hemma med barnen istället för att börja arbeta. På så sätt motverkar vårdnadsbidraget ett av alliansregeringens viktigaste mål: att så många som möjligt skall leva på arbete och inte på bidrag.

Dessutom har vårdnadsbidraget blivit omodernt. I dag vill väldigt få småbarnsföräldrar stanna hemma med sina barn. De flesta vill jobba och ha barnen på förskola. Säkerligen är det därför som intresset för vårdnadsbidraget har varit så svagt i de kommuner där bidraget införts. I det läget är det inte värt mödan för Norrtälje kommuns skolpolitiker och skoltjänstemän att lägga tid och pengar på att införa ett bidrag som bara några få är intresserade av.

Annons