Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejk hotar slå ut all busstrafik 1 juli

Fackförbundet Kommunal avvisar medlarnas bud och varslar om strejk mot de privata Bussarbetsgivarna, BuA. Om strejken träder i kraft kommer alla Busslinks bussar i Norrtälje kommun att stå stilla vid månadsskiftet.

Annons

- Som det ser ut nu blir det strejk. Norrtälje och andra orter utan pendeltåg eller tunnelbana drabbas naturligtvis extremt hårt av det här, men vi måste lägga ett varsel som arbetgivarna tar på allvar, säger Bosse Sandholm på Kommunal.

Konflikten handlar om att parterna inte kommer överens om ett nytt kollektivavtal för bussförarna. Kommunal kräver bland annat högre lön, krav på längre dygnsvila och bort med de många behovsanställningarna.

- Kommunal kräver löneökningar för sina medlemmar som överstiger den för resten av arbetsmarknaden. Det råder redan en stenhård konkurrens inom bussbranschen och det finns inte pengar att höja lönerna till den nivå som de kräver. Och vi kan ju inte öka priserna för resenärerna eftersom de är centralt bestämda, säger Peter Jeppsson, vd Bussarbetsgivarna. 

Den förklaringen går inte Bosse Sandholm med på.

- Vi kräver bara samma avtal som vi i dag har med de kommunala bussbolagen. 

Enligt Åke Rönnholm, ombudman vid kommunals lokala avdelning i Norrtälje har förbundet ett brett stöd för varslet hos medlemmarna, trots att de är medvetna om hur pass viktig bland annat bussförbindelsen till Stockholm är för Norrtäljeborna.

- Viktigast tycker vi det är med dygnsvilan. Aktuell forskning visar att trötthet i trafiken är precis lika allvarligt som rattonykterhet och det blir därför en viktig principfråga. Självklart vill vi ha en uppgörelse men nu börjar det bli ont om tid. 

Patrik Ekström

Kommunals krav

- Avtalsperiod om 22 månader med en nivåhöjning på 1 600 kronor

- Stopp för arbetsgivarna att ensidigt kunna förkorta dygnsvilan för förare till nio timmar tre gånger i veckan

- Kortare ramtid för förare. Från max 13,5 timmar till 13.

- Stopp för sämre anställningsformer i kollektivavtalet än de som lagen tillåter.

Annons