Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stränderna du inte får missa

Vi listar badstränderna med det lilla extra.

Annons

Badet vid Albert Engströms ateljé.

Var: Grisslehamn.

För vem: Dagsturistens Mecca. Bra serveringar inom gångavstånd, ålandsfärja ett stenkast bort. Här passar även strandraggaren in. Och ornitologen. Med lite flyt kan man få se havsörn på nära håll.

Kommentar: Definitivt en av de finare badplatserna i kommunen, men ack så kallt vattnet kan vara. En varm handduk rekommenderas. Vid varmt vatten ta med ett cyklop. Så mycket klarare än så här blir inte Östersjön. Ordentligt kyligt vid pålandsvind.

Mälbybadet.

Var: Mellan Älmsta och Grisslehamn. På vänster sida efter Väddö kyrka.

För vem: Barnfamiljer, soldyrkare, människor som vill ha lä när det blåser sjöbris.

Kommentar: Värt ett besök bara på grund av den vackra promenaden ner till badplatsen. Här finns kor på nära håll och på andra sidan vattnet ligger Häverölandet med vackra åkrar som sträcker sig ned mot vattnet. Se upp för svall.

Bergbybadet.

Var. På Häverösidan av Trästabron.

För vem: Fotbollsspelare, speedwayfans, folk som gillar att se båtar på nära håll, barnfamiljer och brointresserade.

Kommentar: Speedwayföraren Andreas Jonsson badar här ibland, grässlänten ned mot vattnet passar perfekt för fotboll och picknick. Trästabron stoltserar majestätiskt till höger.

Sandviken

Var: Väddökusten.

För vem: För den som tycker att vattnet i Östersjön är varmt även på vintern.

Kommentar: Kanske det vackraste badet med en perfekt sandstrand i en vacker vik. Det finns egentligen bara en sten i vattnet, dyk inte på den! Stranden är känd för den mjuka sanden, men lika känd för det kalla vattnet. Ta på en mössa och håll utkik efter säl.

Kärleksudden

Var: I Norrtälje.

För vem: Strandraggare, soldyrkare, socialt kompetenta människor och barnfamiljer.

Kommentar: Så fort solen skiner fylls stranden till bredden. Det är oftast varmt i vattnet och så grumligt att du knappt ser tårna på dig själv i decimeterdjupt vatten. Men vad gör det när det är bringan som ska exponeras?

Kapellskär

Var: Rådmansö.

För vem: För den som vill fly staden och se en bit av skärgården. För den som vill ägna sig åt ålandsfärjespotting och för den som längtar ut på fjärdarna.

Kommentar: Bättre än så här blir det knappast. Vacker miljö, stora fjärdar och naturliga vågmaskiner i form av jättelika kryssningsfartyg. Stranden har dessutom söderläge.

Morabadet

Var: Bergshamra.

För vem: För den som gillar varmt vatten och för den som inte är rädd för gäddor.

Kommentar: Varmt, lugnt, mysigt och trevligt. Men vattnen kring Morabadet är känt för stora gammelgäddor. Manliga nakenbadare göra sig icke besvär.

Spillersboda

Var: Spillersboda.

För vem: För den som gillar bykänsla, varmt vatten och pittoreska omgivningar.

Kommentar: Ganska liten strand, men det gör inget.. Badplatsen i Spillersboda är sötare än turkiskt kaffe. Och vattnet är i stort sett lika grumligt...

Lundabadet

Var: I Norrtäljeviken mellan Norrtälje och Vätö.

För vem: För den som vill fly staden men ändå umgås med andra på stranden.

Kommentar: Den här stranden har en förmåga att fyllas till bredden under varma sommardagar. Men ytorna är stora och en ledig gräsplätt går i princip alltid att finna.

Annons