Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strålkastare riktas mot döda djur

När jag körde till jobbet i morse funderade jag på varför grävlingen bara finns i död form?
Ändå är de så oerhört många.
 
 

Annons

Jag förstår någonstans att det finns mycket grävling i Roslagen. Varje vecka ligger nämligen nya döingar längs vägkanten. Någon levande grävling var det däremot längesedan jag skådade. Jag antar att det finns någon rimlig förklaring som jag inte känner till. Rävar ser jag både som levande och vägkantsdöda, rådjuren sträcker upp huvudena, livs levande på åkrarna, och till och med älgar spanas ibland i skogen bredvid asfalten. Men grävlingen är ändå det djur jag ser allra oftast - men bara som död. Den syns väl aldrig för att det är ett nattdjur, men ändå, varför hålla till vid vägen?

Som en nattfjäril dras den kanske till ljuset.

Vem gör inte det?

Du uppskattar inte ljus på allvar förrän du ser en helt mörklagd stad, läste jag i en av alla bloggar från kriget i Irak som finns på nätet. Plötsligt slog det mig hur lite det står i min tidning om Irak, jämfört med för något halvår sedan. Nu är det finanskrisen som gäller på utrikessidorna, nyss var det presidentvalskampanjen i USA och för ett år sedan var det munkarna i Burma. Vi sätter gärna ljuset på en sak i taget, vi inom medierna.

Här har vi haft mycket fokus på engagemanget runt de nedläggningshotade skolorna i kommunen, men fått införa lite mer splitvision för att också fånga hela världens finanskris på det lokala planet. När någon fråga blir riktigt stor överskuggar den snabbt allt annat, som ungdomarnas situation i Hallstavik till exempel, kurdernas i Turkiet (läs Päivi Wedins blogg på norrteljetidning.se) eller fortsättningen på vår egen Stadthärva mitt i staden.

Vi riktar strålkastarna mot en stor sak i taget - och i skuggan hamnar plötsligt de försvunna munkarna i Burma.

Vem hamnar i skuggan hos oss? Kanske är det människorna som socialens överskridande budgetpengar går till, eller ungdomarna som inte riktigt platsar i det elitsatsande hockeylaget.

Vad tycker du vi ska uppmärksamma?

Jag håller ögonen öppna - och hoppas få syn på den levande grävlingen i mörkret.

Annons