Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa inte planerna för Strömgatan

Varför stoppa ett seriöst företags planer att skapa en levande miljö vid Strömgatan? AB KJ Förvaltning - som tillsammans med Nordströmska stiftelsen och Odd Fellow äger marken i kvarteret Neptunus i Norrtälje - vill göra något trevligt, och skapa en levande miljö längs Strömgatan intill Norrtäljeån. Men - se det passar sig inte!
Ansökan om bygglov är ”lagd i väntrummet eftersom tjänstemännen (!) på bygg- och miljökontoret föreslagit att politikerna inte ska lämna något bygglov”, enligt Ann Sjöbloms artikel i Norrtelje Tidning den 19 november!
 

Annons

En av anledningarna uppges vara att bevarandeprogrammet för stadskärnan är på väg att göras om. Vad då bevarandeprogram? Man tar sig för pannan det finns knappast något kvar att bevara i vår vandaliserade stadskärna! Ett flertal historiskt intressanta hus har under åren jämnats med marken och ersatts av byggnader som definitivt inte passar in i den känsliga småstadsmiljön. Norrtälje har blivit något av en arkitekternas lekstuga!

Till råga på allt har nu plötsligt en bebyggnads­antikvarie från Stockholms läns museum synpunkter på AB KJ Förvaltnings planer för Strömgatan och har yttrat sig till kommunen. Han menar att planerna för kvarteret inte passar om Norrtäljes stadskärna ska bevaras!

Jag undrar var i hela fridens namn denne bebyggnadsantikvarie har hållit hus de senaste åren? Han kan ju knappast ha besökt Norrtälje för då borde han ha kunnat stoppa exempelvis Åhlénsvaruhuset som nu vanpryder Tullportsgatan. För att inte tala om skandalen med det anrika Stadshotellet.

Men nu när det finns ett väl genomarbetat förslag där man vill bygga i gammal stil som stämmer in i omgivningen då minsann blir det tvärstopp! Enligt vederbörande bebyggnadsantikvarie ska nämligen ny bebyggelse ”inte vara historieförfalskande utan i stället vara ett ärligt uttryck för vår tid och ett vackert och genomtänkt tillskott i Norrtäljes stadskärna”.

Nej, tack. Det räcker med de nya ”tillskott” som redan kommit till! De är varken vackra eller genomtänkta! Exempelvis det uppresta ”trägolvet” som är fasad på ett av husen på Tillfällegatan, eller överbyggnaden på kvarteret Pelikan längs Posthusgatan. Där skulle för övrigt, enligt ett tidigare förslag, den fasansfulla mexitegelfasaden kläs med träpanel och längan förses med sadeltak. Men av detta blev intet...

Jo, det finns ett både vackert och väl genomtänkt ”tillskott” i hörnet av Stora Brogatan-Hantverkaregatan ritat av arkitekten Karl-Bertil Thorin! Det smälter verkligen in i den övriga bebyggelsen. Samme arkitekt har som bekant tidigare svarat för bland annat utbyggnaden av Roslagens Sparbank som väl harmonierar med den gamla huskroppen, och som nu senast ritat det vackra Åtellet. Men det senare tilltalar förmodligen inte heller herr bebyggelseantikvarien, som säkert hellre velat se ett mer modernistiskt ”tillskott” som trasar sönder den enhet som kvarteret nu bildar.

Det är synnerligen anmärkningsvärt om inte AB KJ Förvaltning som är ett seriöst företag i motsats till det som med kommunpolitikernas benägna tillstånd fick förstöra Stadt med omnejd får förverkliga den här satsningen. Då kan man verkligen börja undra vad som egentligen ligger bakom vad som händer bakom ”kulisserna”!

Tilläggas bör att AB KJ förvaltning, tidigare KJ Bygg, varit verksam i Norrtälje sedan 1940-talet!

För övrigt vore det önskvärt om herrar bebyggnadsantikvarien och länsantikvarien bekvämade sig att komma hit och möta lokalbefolkningen, samt ta del av vad som händer med vår stad, vars historia snart är helt utplånad om ”förtätningsmaffian” i bygg- och miljönämnden får fortsätta att härja fritt. Läns­antikvarien har jag som jag berättat om i ett tidigare inlägg inbjudit att komma och titta på den nya ”turistattraktionen” Stadt och den söndergrävda trädgården men fortfarande har inget svar kommit på min inbjudan!

Annons