Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöldhärva på väg att klaras upp

Vid ett inbrott i Björkö-Arholma skola i slutet av mars stals klasskassan på 10 000 kronor. I torsdags greps två unga Hallstaviksbor misstänkta för brottet. Pengarna verkar vara borta men i samband med en husrannsakan hittades stöldgods som förhoppningsvis kan bindas till andra brott.

Annons

Natten mellan den 26:e och 27:e februari utsattes Björkö­-Arholma skola för ett inbrott. Flera datorer och en bildprojektor stjäls, men värst är att tjuven tar klasskassan, över tio tusen i kontanter, som eleverna sparat ihop i ett kuvert och två glasburkar.

Anledningen till att pengarna fanns på skolan var för att vi direkt skulle använda dem till en klassresa för de yngsta eleverna, och det här är ju pengar som barnen slitit ihop, säger Tina Nilsson, lärare.

Några dagar senare gör polisen en husrannsakan i en bostad i Hallstavik och där hittas stöldgods från inbrottet i Björkö-Arholma skola. Under torsdagen griper polisen två unga Hallstaviksbor.

En av männen har nu erkänt inbrottet, men hävdar att han var ensam. Den andre unge mannen, den vars bostad utsattes för husrannsakan, säger bara att han misstänkte att föremålen han hade hemma hos sig var stöldgods. Men vid husrannsakan hittade polisen även andra föremål som man misstänker har stulits och nu hoppas polisen kunna binda dem till andra brott.

Det är skärmar, musikanläggningar, borrmaskiner och vinkelslipar där man har skrapat bort identitetsnummer. Men pengarna är borta från skolan, säger Johansson.

Efter förhör på fredagen kommer gärningsmännen förmodligen att släppas, men misstanken om inbrott alternativt häleri består.

På skolan på Björkö har man äntligen återhämtat sig från intrånget.

Det värsta med ett inbrott är inte att något försvinner utan att man känner sig kränkt. Som tur är lät tjuven elevernas skåp vara ifred, säger Tina Nilsson.

Annons