Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöd planerna på äldreboende på Singö

När olika organisationer rankar hur bra en kommun är för ett aktivt näringsliv och nya jobb så finns det minst lika många mätmetoder som det finns enkätmakare.

Annons

I Norrtälje är det till exempel gott om jobb för de företag som bygger nytt, bygger om och till, målar, reparerar, gräver avlopp och grunder, installerar el, lägger golv, kaklar och murar åt fritidsfolket. Om den som vill mäta hur bra det är att driva företag i byggbranschen som mätmetod skulle använda andelen hus som ägs av folk som bor på annan ort så kommer Norrtälje att vinna många mätningar. Det råder till och med brist på hantverkare även i dagens nedåtgående konjunktur.

Våra små företag i byggbranschen är spridda över kommunen. Ofta består dessa företag av färre än ett par anställda. Möjligheten att överleva ute i bygderna är helt beroende av hur samhället, kommunen själv och dess entreprenörer ordnar med basservicen för de fastboendes hela livscykel. Det måste finnas dagligvaruhandel, barnomsorg, skola, hemtjänst och äldreboende för att den lilla entreprenören ska vilja och kunna fortsätta med sitt företagande ute i glesbygden.

Kommunen måste till exempel vara lite extra snabb i vändningarna när en lokal entreprenör på Singö säger sig vilja bygga ett äldreboende, 55 plus, för dem som vill kunna bo kvar på ön under hela livet.

Vi socialdemokrater på Väddö anser att det är av största vikt att de som bor och verkar på bland annat Singö vet att det kommer att finnas plats för mor och far i ett boende där man kan klara ett gott liv trots tilltagande kroppsliga skavanker. Ingen som tjänat sin hembygd under ett långt liv ska behöva känna oro för att tvingas flytta långt hem-ifrån på ålderns höst.

Vi vädjar till kommunledningen att ge stöd åt de entreprenörer som är beredda att satsa på äldreboenden utanför tätorterna. Det är faktiskt lika viktigt som affären och skolan, elen och telenätet. Bästa kommunledning, se till att den entreprenör som vill bygga äldrebostäder på Singö får det stöd som projektet förtjänar.

Roland Larsson

Anders Fransson

Annons