Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statliga jobb försvinner från Norrtälje

Förr var statens kaka liten men säker. Nu äts den upp bit för bit i Norrtälje.
Försäkringskassan, Skatteverket, kronofogden och Svensk kassaservice försvinner helt eller delvis från kommunen.

Annons

Kronofogden flyttade till Uppsala redan för ett år sedan när myndigheten centraliserade.

Hösten 2009 går Skatteverkets 23 anställda i Norrtälje samma väg. Beslutet att flytta handläggningen till Uppsala togs redan för ett år sedan.

Kvar i Norrtälje blir bara ett servicekontor där två personer ska ge ut blanketter och svara på enkla frågor. Vi ska driva kontoret tillsammans med försäkringskassan och öppnar i arbetsförmedlingens lokaler i juni nästa år, säger Jan Blomkvist, sektionschef på Skatteverket.

Men de största neddragningarna står försäkringskassan för. Myndigheten har på ett drygt år gått från 78 till 15 anställda i Norrtälje.

Även här är tanken att centralisera handläggningen, i det här fallet till Täby. Den nationella trenden är att myndigheterna vill samverka genom att driva enkel kundservice på mindre orter och flytta handläggningen till större städer.

En annan statlig arbetsgivare som kastar in handduken inom kort är Svensk kassaservice med sju anställda i Norrtälje.

Kommunalrådet Kjell Jansson (m) beklagar utvecklingen.

Statlig förvaltning ger jobb och en ökad samhällsservice. Dessutom ger myndigheternas närvaro en identitet åt kommunen, säger han.

Kommunens planeringschef Gunnel Löfqvist applåder inte heller de omorganisationer som just nu genomförs.

Servicen till företag och kommuninvånare försämras. Många tvingas till långa resor för att få grundläggande hjälp, säger hon.

Kommunledningen har uppvaktat ett par av myndigheterna för att om möjligt rädda kvar en del av verksamheten.

Men det är svårt att påverka strukturförändringar. Även om det är viktigt för oss att behålla jobb så måste vi ha respekt för att myndigheterna organiserar om, säger Kjell Jansson.

Men ibland lyckas uppvaktningarna. Tullen i Kapellskär är ett exempel, ett annat är polisens kontaktcenter på Arholma. Båda anläggningarna räddades kvar efter aktiva kampanjer.

Det finns även andra ljus i den statliga nedsläckningen. Kriminalvården, som i dag är kommunens största statliga arbetsgivare med 203 anställda, vill bygga ut Norrtäljeanstalten med en ny avdelning för sexualbrottslingar. Om den blir verklighet innebär det 40 nya jobb. 

Johan Sverke

[email protected]

Bara 15 anställda kvar på försäkringskassan

Från 78 anställda till 15. När försäkringskassan genomför en av de största statliga omorganisationerna någonsin blir det inte många jobb kvar i Norrtälje.

Norrtälje och sex andra kommuner ingår numera i försäkringskassans nordöstra distrikt med lokalkontor i Täby. Hit har också den mesta verksamheten flyttat, som handläggningen av föräldrapenning, ålderspension, barnbidrag och arbetsskador.

Åsa Wiklund, myndighetens enhetschef i Norrtälje, basar därmed bara över en liten styrka.

Vi har kvar arbetet med sjukpenning och sjukersättning, säger hon. 

Egentligen skulle även det skötas från Täby. Men genom en lokal uppgörelse har arbetsuppgifterna räddats kvar i Norrtälje, åtminstone tills vidare.

Risken är dock stor att även sjukförsäkringarna handläggs i Täby när försäkringskassan och Skatteverket öppnar ett gemensamt servicekontor i Norrtälje nästa sommar. Försäkringskassans 15 anställda i Norrtälje kan då reduceras till bara ett fåtal. 

Men Åsa Wiklund är motståndare till tanken.

Det är bra med närhet. Om vi ska utgå från Täby och åka till Norrtälje för bokade kundbesök reser vi bara upp vår arbetstid, säger hon.

Annars tycker hon att arbetsgivaren gör rätt när den organiserar om. Tidigare har försäkringskassans kontor haft olika långa handläggningstider.

Som myndighet måste vi ge likartad service överallt. Dessutom behöver vi modernisera och effektivisera för att leva upp till medborgarnas förväntningar. Till exempel måste många blanketter förenklas. 

Samtidigt som försäkringskassan strukturerar om står den beredd att sjösätta en ny sjukförsäkringsreform från 1 juli i år. Försäkringskassan räknar med att spara 17 miljarder kronor de närmsta åren när kraven hårdnar.

Minst 40 000 personer får inte fortsatt ersättning enligt myndighetens beräkningar.

Johan Sverke

Annons