Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten och kapitalet

"Sida vid sida tillsammans hjälps dom åt, staten och kapitalet, dom sitter i samma båt”, sjöng Ebba Grön i slutet på 1970-talet. Det var sant då, och de senaste veckornas utveckling har visat att det fortfarande är sant.

Annons

En stat kan inte se sin finansmarknad krascha, utan måste gå in med stödåtgärder. Så tvingades svenska staten att göra i början av 1990-talet, och så tvingas den amerikanska staten göra i dag. Andra länder kan behöva följa efter. För trots att den amerikanska kongressen förhandlat fram ett räddningspaket tvingades i går flera regeringar i Europa att ta till stödaktioner för att rädda banker från konkurs.

Än så länge tycks svenska banker klara sig utan hjälp. Och förhoppningsvis blir det även så i framtiden. I så fall beror detta delvis på att det fortfarande finns personer i bankernas ledningar som var med i början av 1990-talet, och att svenska banker därför varit mer försiktiga. Givetvis blir det dyrt för skattebetalarna att städa upp efter finanshajarnas excesser. Men det blir ännu dyrare att låta bli. Om storbanker går i konkurs och många sparare förlorar sina pengar kommer det inte bara att bli en djup lågkonjunktur, utan en långvarig recession. Och det är givetvis inte bra för skattebetalarna.

Finanskrisen visar också hur viktigt det är för staten att kontrollera och reglera finansmarknaden en oreglerad finansmarknaden kommer till sist att spåra ur. Den nuvarande krisen beror på att kontrollen från den amerikanska statens sida varit för liten, och att olika typer av finansinstitut kunnat agera på ett mycket riskfullt sätt. De bonussystem som funnits har bidragit till att skapa krisen. De har gjort att cheferna har sett till sitt eget kortsiktiga bästa istället för det som långsiktigt är bra för företaget.

Därför är det bra att det amerikanska krispaketet innehåller ett stopp för fallskärmar i de företag som den amerikanska staten nu räddar. Det är bara att hoppas att detta också sätter en norm för bonussystem och fallskärmar även i andra företag inom finanssektorn. I annat fall bör den amerikanska regeringen gå in med regleringar även här, för att på så sätt förhindra att nya finansbubblor uppstår.

Däremot visar inte finanskrisen att kapitalismen är ett dåligt ekonomiskt system, och att det därför är dags för socialism och planekonomi. Inte alls. Alla försök att skapa välstånd genom socialism har totalt misslyckats. Staten behöver kapitalet. Kaptalismen kräver dock ett fungerande ramverk i form av statliga lagar och statlig kontroll för att fungera bra. Och det är detta ramverk som nu måste förbättras. För kapitalet behöver staten.

Annons