Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadtbygget allt skakigare

Problemen med Stadtbygget blir allt värre. Nu har Norrtälje tingsrätt beslutat att låsa en del av moderbolaget Sweden Properties tillgångar för att inte riskera att bolaget töms på pengar.
Dotterbolaget Torgholmen AB är redan försatt i konkurs.

Annons

De som hittills ansökt om kvarstad till tingsrätten är underleverantörerna Stockholms plåtkonsult AB och Trävarufirman Pousette AB. Stockholms plåtkonsult har ansökt om stämning, innefattande kvarstad, mot Sweden Properties Group AB, Torgholmen AB och bostadsrättsföreningen Riddaren 1. I sin framställan yrkar de på att de tre bolagen ska betala totalt 470 902 kronor i uteblivna inbetalningar plus ränta och eventuella rättegångskostnader.

Trävarufirman Pousette AB har ansökt om stämning, innefattande kvarstad, mot samma aktörer och kräver också 492 354 kronor i uteblivna inbetalningar, plus ränta och evenutella rättegångskostnader. 

Tingsrätten har nu beslutat om kvarstad för Sweden Properties motsvarande de summor som de båda underleverantörerna krävt för uteblivna inbetalningar, plus en ränta på 24 procent. Tingsrätten anser att underleverantörerna haft sakliga skäl för sin fordran, och anför bland annat att moderbolaget har börjat sälja av dotterbolag samt gjort sig av med både vd och styrelsemedlemmar under kort tid. Moderbolaget uppges också ha akut kassabrist. 

Enligt advokatfirman af Petersens, som är ombud för underleverantörerna, finns det också skäl att misstänka att pengarna i moderbolaget är på väg att överföras till utlandet för att minimera de ekonomiska riskerna. Bolagsstrukturen har, enligt samma advokatfirma, ett upplägg som gör det möjligt att fortsätta med koncernverksamheten även om något koncernbolag skulle försättas i konkurs.

Det i sin tur skulle kunna medföra stora risker för underleverantörerna.

Risker som tingsrätten nu försökt minska genom sitt beslut.

Katarina Hansson

Fakta om bolaget

Sweden Properties moderbolag, Cordura Property SA är ett luxemburgskt bolag, de är totalägare till det svenska bolaget Sweden Properties som är verksamma på den svenska fastighetsmarknaden.

Kvarstad

Kvarstad är en juridisk benämning och fungerar som säkerhetsåtgärd där någon som är misstänkt för brott eller en person som är skyldig någon pengar tillfälligt fråntas rätten att förfoga över eller fråntas besittningen till egendom som tillhör honom.

Källa: Nationalencyklopedin

"Vi kommer aldrig att se några pengar"

Trots att moderbolaget Sweden Properties får sina tillgångar låsta tror många underleverantörer att det är kört.

Vi kommer aldrig att se till några pengar, det är jag säker på, säger en besviken Jesper Danielsson på Supergrund AB i Norrtälje.

Och advokat Jonas Premfors, vars Advokatfirma Lindhs DLA Nordic i Stockholm är konkursförvaltare till Torgholmen AB, är beredd att hålla med.

Jag ser det som osannolikt att Torgholmen AB ska kunna betala tillbaka något av underleverantörernas fordringar. Det här är ju ett företag som gått i konkurs, säger han.

Han förklarar att moderbolaget Sweden Properties inte har några juridiska åtaganden att borga för dotterbolaget Torgholmen AB. Men, säger han, han kan däremot förstå att underleverantörerna lätt kan tro att det är moderbolaget Sweden Properties som automatiskt ska gå in och betala om dotterbolaget går i konkurs.

Alla fordringar som leverantörerna har gjort har alltså varit ställda till det entreprenadsansvariga dotterbolaget Torgholmen AB. Nu när man har gått i konkurs, står underleverantörerna handfallna.

Jesper Danielsson på Supergrund AB är en av leverantörerna till Stadtbygget. Han är upprörd, men ändå tacksam över att han anlitade sin revisor inför uppdraget. Revisorn krävde nämligen att moderbolaget Sweden Properties skulle gå in som borgenär om dotterbolaget gick i konkurs. Danielsson har ännu inte fått de

300 000 kronor som han ligger ute med, men förlitar sig på att moderbolaget ska ta sitt ansvar.

Men det är med motstridiga känslor; i slutändan tror han inte att pengarna kommer att betalas tillbaka till leverantörerna.

För Fbs Måleri och Reparation med innehavaren Fredrik Bernmark, som utfört arbeten vid bygget, ser det ännu mörkare ut. Han har inte förhandlat om någon borgenär. När nu räkningarna är ställda på konkursade bolaget Torgholmen är utsikterna att få några pengar tillbaka mycket begränsade.

Nu ligger jag ute med 130 000 kronor. Det enda jag kan hoppas på är att moderbolaget går in, men jag är också medveten om att vi antagligen blivit rejält lurade, säger han.

Hur kan man beställa tjänster som man vet att man inte kan betala för? Det är så bedrövligt och lågt gjort, det finns inga ord!

Katarina Hansson

Annons