Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarjobbare installerar nya datorer

Att installera datorer är mycket roligare än att kratta i rabatter. Det tycker ungdomarna som fått sommarjobb med uppgift att byta ut skolornas datorer inför hösten.
– Det här gynnar både oss och ungdomarna, säger Holger Andersson, IT-ledare på kommunen.

Annons

Under 22 dagar jobbar nu 17 skolungdomar med att byta ut datorer i kommunens alla skolor. När NT kommer på besök är det dags för Skogens förskola i Norrtälje att få några av datorerna utbytta. På plats är Henry Viljanen, handledare och tekniker från kommunen, samt ungdomarna Christoffer Häggblad, 18, Dennis Israelsson, 16, Annsofi Pettersson, 19, och Josefin Ehn, 16. De har just lastat ut några datorer från en lastbil och ska nu påbörja arbetet med att installera dessa.

Vad tycker ni om det här sommarjobbet?

 Det är trevligt, hade jag inte jobbat här så hade jag antagligen arbetat på ett bemanningsföretag. Men det här är bättre, här får man ju arbeta med saker som ligger nära ens intressen, säger Christoffer Hägglund som nyligen gått ut Rodengymnasiets elprogram med inriktning mot datorteknik. 

Hittills har gruppen drygt hälften av arbetsdagarna och handledaren Henry Viljanen är mycket nöjd över resultatet.

 Ja, det här går alldeles utmärkt. Det är också bra att ungdomarna får kontakt med arbetslivet. Det är nyttigt, säger han.

Sammanlagt är det runt 1 700 datorer som ska bytas ut, 1 041 stationära och 660 bärbara. Datorerna byts ut för att vika rum för en ny plattform med nya system.  Det här blir en jätteförändring och en stor förbättring. Bland annat så utökas användningsområdet både för elever och andra användare, säger Holger Andersson. 

Katarina Hansson [email protected]

Mer läsning

Annons