Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialstyrelsen anmäler Mimmis läkare

I fjol fick Mimmi Nilsson från Norrtälje svåra skador efter en rutinoperation. I maj skall hon skrivas ut. Nu har även Socialstyrelsen anmält den ansvariga läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

Annons

Överläkaren, som var operationsläkarens handledare, borde ha inställt sig och hjälpt till. Eftersom han inte gjorde det har patientsäkerheten åsidosatts, säger Staffan Blom på Socialstyrelsen.

Men maken Dennis Nilsson tycker att utredningen är bristfällig.

De tittar bara på själva operationsdagen, inte vad som hände under eftervården. Min fru hade aldrig varit där hon är om läkarna hade gjort en datorröntgen klockan åtta. Hon var ju dålig redan då, säger Dennis Nilsson.

Men Socialstyrelsen anser att man tagit hänsyn till hela förloppet.

Vi har låtit en grupp experter gå igenom ärendet; både före, under och efter operationen. Och de anmärkningar vi har handlar om att bristerna i handledningen åsidosatt patientsäkerheten, säger Staffan Blom.

Mimmi Nilsson genomgick flera operationer under en 24-timmarsperiod. De utfördes av en ST-läkare, dvs en läkare som går specialistutbildning. Under denna skall läkaren få handledning, stöd och hjälp av en överläkare, något socialstyrelsen alltså anser har brustit.

Detta ledde till att patienten var ”nedsövd under en oacceptabelt lång tid”, skriver man i anmälan till HSAN. Dessutom påpekar myndigheten att överläkaren gjorde fel när han lät en gästläkare, som saknar svensk legitimation, slutföra arbetet. Dennis Nilsson är klar över vad han vill:

Jag vill att sjukhuset tar sitt ansvar. Och att de sköter eftervården av patienterna, som är oerhört viktig, säger Dennis Nilsson.

Samtidigt frågar han sig vad konsekvenserna av anmälningarna egentligen blir:

Ok, läkaren får kanske en varning. Men vad är det? säger Dennis Nilsson.

Danderyds sjukhus vill skriva ut Mimmi Nilsson redan den siste maj.

Man skall slå ihop två avdelningar för att rädda semesterplaneringen. Men min fru har bara varit infektionsfri i två månader, så jag tycker att det är för tidigt.

När NT pratar med Dennis Nilsson är han på väg till ett möte med representanter från Danderyds sjukhus och Norrtälje kommun för att planera framtiden.

Vi får se vad kommunen har att erbjuda, säger Dennis Nilsson.

Annons