Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart dags för grävskoporna?

Det går framåt med Västra vägen. Efter att denna väg i många, många år bara bestått av planer, skisser och utredningar börjar det nu plötsligt bli lite beslut också. Och vem vet, snart kanske det till och med är dags för grävskoporna?

Annons

Det är lätt att raljera med Västra vägen, Norrtälje stads nya genomfart. Den har varit på gång i så många år, och så många gånger skjutits på framtiden. Det är inte utan att man tänker på Christer Fuglesang, den svenske astronauten, som i många år var ett stort skämt. Varje gång han skulle ut på sin första rymdresa hände något med någon rymdfärja, hans resa blev inställd och han tvingades öva på dockning några år till. Men till sist kom han upp i rymden, skratten tystnade och han blev istället en stor hjälte.

Kanske kommer även Västra vägen att göra succé. I går kom i alla fall den södra delen av vägen en bra bit mot förverkligande. I går fattade regeringen beslut om den första delen av Västra vägen, eller rättare sagt att Vägverket får förskottera kostnaderna för den första delen av vägen av Norrtälje kommun. Det innebär att kommunen betalar vägen nu, och får pengar från Vägverket 2013, när pengar för projektet finns med i Vägverkets länsplan.

Det innebär att grävskopornas tid kommer allt närmare. Om allt går enligt planerna börjar de gräva redan i slutet på detta år.

Än är det oklart hur det blir med resten av Västra vägen, och detta påverkas inte heller av gårdagens regeringsbeslut. Kjell Jansson, Norrtäljes kommunalråd, tror att bygget av resten av Västra vägen kan komma igång redan innan södra delen är färdigbyggd. Så kan det bli, men ingenting är ännu klart. Det är inte ens klart att länsstyrelsen anslår pengar till del två av Västra vägen. Dessutom är detaljplanen för denna del överklagad, och ingen vet när den processen tar slut.

Fortfarande finns det alltså ett antal frågetecken kring Västra vägen, och många möjligheter till käppar i hjulet som kan göra att projektet skjuts upp på nytt. Men bara att få södra delen byggd är en stor framgång för Norrtälje och Kjell Jansson, och skapar jobb för byggarbetare i dessa bistra tider. Framför allt innebär södra delen av Västra vägen en mycket bättre lösning för trafiken till och från Nordrona och Campus Roslagen. Detta innebär också en viss minskning av trafiken på Stockholmsvägen, men troligen inte alls tillräckligt för att få bort köerna.

Därför måste arbetet med att bredda och förbättra Stockholmsvägen fortsätta, oavsett gårdagens regeringsbeslut, och oavsett om det snart skulle komma klartecken för andra delen av Västra vägen. Det kommer att ta många år innan hela Västra vägen är färdigbyggd, och så länge får det inte ta innan de värsta köproblemen på Stockholmsvägen har byggts bort.

Annons