Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Små utsnitt ur storstadsvimlet

Ett litet barn bredvid vaktparaden. En infrusen småbåt i en vintrig kanal. En man som vilar på en kaj med skeppet af Chapman i fonden.
Curt Larssons Stockholmsbilder som visas på biblioteket är fyllda av vardagspoesi.
 

Annons

Fotografen Curt Larsson, som är född 1932, började dokumentera hembygden i Hallstavik redan på 1940-talet. Med åren blev det mängder av bilder och ett flertal böcker om Hallstavik.

Så småningom riktade Curt Larsson blicken mot Stockholm och samlade fotografier därifrån i boken ”En rospigg ser på Stockholm” som gavs ut 1998. Nu visas ett 20-tal bilder ur den på Lilla konsthallen vid Norrtälje stadsbibliotek.

Det är fotografier som lyfter fram ögonblick och berättar små historier ur vardagen, ofta med ett stänk av humor eller en kontrast mellan stort och smått.

Det lilla och det stora möts i bilden av pojken som slagit sig ner på trottoaren medan vaktparaden marscherar förbi, hos den vingliga skridskoåkaren som far fram med Gärdets husfasader i bakgrunden eller en ryggtavla som hastar fram i vimlet i tunnelbanan.

Curt Larsson rör sig bland kullerstenar och gränder, hittar en man som slagit sig ner på rullatorn och klappar sin hund, ett ensamt bord utanför ett kafé eller tre kvinnor i liknande kappor och hattor som passerar en biograf.

Curt Larsson har gett ut elva böcker. När han ser på Stockholm är det med en blick som upptäcker människor i vimlet, små utsnitt ur en stor stad.

Utställningen visas till och med 29 oktober.

Foto

Curt Larsson

En rospigg ser på Stockholm

Lilla konsthallen, stadsbiblioteket

till och med 29 oktober

Annons