Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Små museer får höjda bidrag

Sjöfartsmuseet i Älmsta och Skebobruks museum får höjda bidrag.
- Vi är tacksamma för det och ser det som en uppmuntran, säger Olle Ringenson, Skebobruks museiförening.

Annons

Kultur- och fritidsnämnden fördelar varje år pengar till de olika museerna i kommunen. Förutom de båda stora museerna, Roslagsmuseet och Pythagoras, brukar några mindre museer få anslag.

I år höjs bidragen för Sjöfartsmuseet i Älmsta och Skebobruks museum med 15 000 kronor respektive 10 000 kronor.

För det lilla museet i Skebobruk innebär det en fördubbling.

- Vi uppfattar det som att de förstår vad vi håller på med och gillar det, säger Olle Ringenson, som är kassör i föreningen.

Museet, som öppnade för några år sedan, har visat utställningar på olika teman. Den senaste, i somras, handlade om byggnader i Skebobruk. I år fortsätter museet på samma tema, både i en utställning och i dvd-filmer.

Föreningen får intäkter från medlemsavgifter, entréer, försäljning och olika typer av bidrag. Förra året påbörjade museet ett byggprojekt med förråd och handikapptoalett och söker anslag från många olika håll till projektet.

Det ökade kommunala bidraget går däremot till andra utgifter.

- Vi kommer bland annat att använda det till marknadsföring, där hade vi för lite pengar förra året, säger Olle Ringenson.

De ökade anslagen till Sjöfartsmuseet och Skebomuseet har blivit möjliga genom en ny uppgörelse för Engströmmuseet i Grisslehamn. Kommunen äger Engströmgården och museet har tidigare betalat 80 000 kronor per år i hyra till tekniska kontoret. Samtidigt har museet fått 65 000 kronor i bidrag från kultur och fritid.

Nu har avtalet gjorts om så att museet slipper betala hyra. Därför sänks bidraget till 40 000 kronor i år.

- Engströmsällskapet tjänar ändå på det. Jag tycker att det vore lite oskäligt om ett av museerna tjänar så mycket, säger kommunens kulturchef Björn Ahlsén.

Sjöfartsmuseet och Skebomuseet får dela på de pengar som kommer loss.

- Det är en markering av att vi tycker att de är viktiga. Det är roligt om vi kan bidra till att de utvecklas, säger Björn Ahlsén.

Annons