Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta ropa rasism

Det är svårt att debattera invandringspolitik, i alla fall om man vill genomföra åtgärder som kan uppfattas som ökade krav på de flyktingar som söker asyl. Då kommer omedelbart rop om ”rasism” och att ”försöka utnyttja en främlingsfientlig opinion”.

Annons

Det här är ett stort problem, eftersom det fungerar mycket hämmande på debatten. Och debatt behövs när det gäller villkoren för invandringen, precis som för alla andra frågor. Integrationen av de invandrare som kommit hit den senaste 15-20 åren har till exempel fungerat dåligt. Svenskundervisningen för invandrare (sfi) har haft enorma problem, och så vidare. Här behövs debatt för att nå förbättringar.

Samtidigt är det givetvis så att det finns politiker, ibland också partier, som öppet eller i smyg försöker utnyttja och underblåsa den främlingsfientliga opinionen. Och det är helt klart att det finns en risk för att främlingsfientliga förslag blir politiskt accepterade. Utvecklingen i Danmark är ett tydligt och skrämmande exempel på detta.

Trots detta, och trots Sverigedemokraternas framgångar i förra valet, så måste ändå det vara tillåtet att få lägga fram förslag om ökade krav på invandrare utan att mötas med kommentarer om ”rasism” och ”otäck människosyn”. Men så är det tydligen inte. Så bemöttes Folkpartiets förslag inför valet 2006 om kunskaper i svenska som villkor för svenskt medborgarskap, och så bemöttes också de förslag som en arbetsgrupp inom Moderaterna presenterade i går.

Det är synd. För de moderata förslagen är värda en saklig och seriös debatt, inte en pseudodebatt om att Moderaternas egentliga syfte med förslagen inte är att förbättra integrationen, utan att hålla Sverigedemokraterna borta från riksdagen. Men det tycker uppenbarligen inte de miljöpartister och vänsterpartister som i går tävlade om att fördöma de moderata förslagen.

Därmed inte sagt att Moderaternas förslag är bra, för det är de inte. Kravet på svenskkunskaper för att bli svensk medborgare är lika dåligt som när det kom från Folkpartiet, och förslaget om att återkalla medborgarskapet för dem som fått detta på oriktiga grunder är riktigt dåligt. Ett sådant förslag skulle nämligen vara helt meningslöst. De som mutat eller lurat sig till ett svenskt medborgarskap ser säkerligen till att de inte åter kan bli medborgare i sitt gamla hemland, och Sverige kan inte göra någon statslös.

Värt en diskussion är dock förslaget om att ta bort introduktionsstödet för de asylsökande som bosätter sig i ett område där det redan bor många flyktingar. Det är inte rimligt att några få svenska kommuner skall få ta emot de flesta av flyktingarna.

Frågan är dock vilken effekt det moderata förslaget får. Risken är stor för att inte påverkar flyktingarnas val av bostadsort, utan bara gör att de får stora ekonomiska problem, vilket inte minst drabbar barnen.

Annons