Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta aldrig klaga!

Annons

Landsbygden skrotas och lägger ner. Sen i måndags finns inte längre Svensk kassaservice och lantbrevbärarna kan inte sköta bankärendena. Samtidigt stänger bensinmack efter bensinmack.

Svensk kassaservice skrotas. De massiva protesterna från förra gången man försökte lägga ner dåtidens postkontor har uteblivit. För många får det inte så stor praktisk betydelse eftersom räkningar och fonder sköts på nätet. Men på skärgårdsön Arholma innebär Post- och telestyrelsens beslut om nedläggning ännu ett avbräck i en redan låg servicenivå.

"Om vi förvandlade oss till en kiosk som öppnade i maj och stängde i september skulle det stora samhället säkert spara flera hundratusen. Och de pengarna kunde användas till andra viktigare ändamål. Det blir ju inte så många kronor. Men skall man döma av hur till exempel Post- och telestyrelsen resonerar är det ändå avgörande för landets framtid. Visste ni förresten att denna styrelse tycker att vi har nära till banken i Älmsta och att därför ingen ersättning behövs när man lägger ner Svensk kassaservice. Nära - om man räknar fågelvägen säger PTS!"

Det skriver Claes Örtendahl på den nya Arholmabloggen på norrteljetidning.se som han inleder med "när vi - som bor på en brolös ö - blir litet extra uppjagade över någon myndighets eller företags beslut får vi ibland på käften:

- Ni har själva valt att bo där! Sluta klaga!"

Men snälla, gör inte det!

En fördel med rospiggar, rent generellt, är just detta att de inte slutar klaga, kräva, protestera. I går kväll tågade ett fackeltåg för Flygskolan genom Norrtälje, än har inte elever, lärare och föräldrar gett upp kampen för den nedläggningshotade skolan. Jag vet varken om Flygskolan eller, den redan räddade, Singö skola behövs. Däremot vet jag att skolorna i kommunen behöver bli bättre. Och jag tror att engagemanget är bra, inte bara för skolorna, utan även för demokratin som lever när folk ställer krav, ifrågasätter och försöker påverka sina politiker.

Saknar politiker och tjänstemän tydliga och goda argument blottas det och den förändring de vill göra blir svårare att genomföra.

En gnutta envis tjurighet vässar därför demokratin och håller glesbygden levande. 

Annons