Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SL och UL = sant

SL och UL (Upplands lokaltrafik) inför på prov under ett år gemensamma ABC-kort, med fyra olika zontillhörigheter.
En liten grupp, men stor vinnare i sammanhanget, är resenärerna på sträckan Hallstavik-Uppsala. Månadskortet sänks från 990 till 740 kronor, och dessutom kan man resa obegränsat inom SL-zon C.

Annons

Enligt Nikodemus Kyhlén, försäljningschef vid UL i Uppsala och den som har utarbetat förslaget tillsammans med SL, har ett åkkort för hela ABC-området efterfrågats länge av resenärerna.

Förslaget ger en bättre samordning och bättre priser. Syftet är att sporra till att åka mer kollektivt, för vissa blir det dyrare men för de allra flesta billigare, säger Kyhlén. 

För resenärer i Norrtälje kommun som reser till Uppsala kommun blir det både dyrare och billigare beroende på vilka resvanor man har.

De som pendlar mellan Norrtälje och Uppsala får i dag betala upp till 1 680 kronor, men från och med den 1 oktober är prisnivån 1 210 kronor. Med kortet får man resa obegränsat i Norrtälje kommun ner till Upplands Väsby - zon C - och inom Uppsala stad, säger Nikodemus Kyhlén.

Samma sak gäller för resenärerna mellan Hallstavik och Uppsala, men med den skillnaden att deras årskort sänks med 250 kronor. 

ABC-kortet finns för fyra zoner för länsöverskridande resor. Vinnare i förslaget är också de som pendlar mellan Stockholm och Uppsala med byte i Upplands Väsby. Ny kostnad blir 1 480 kronor, det kan jämföras de 1 900 kronor som dagens SJ-pendlarkort kostar på samma sträcka.

Vad gäller prisnivåerna från Norrtälje och Uppsala till Arlanda blir det i stort sett samma priser som idag. 

SL och UL vill genom förslaget riva murarna runt länsgränsen och få fler människor att resa kollektivt.

Flera tusen resenärer pendlar varje dag inom både Uppsala och Stockholms län. Vi räknar med att resandet ska öka med 10-15 procent i det korta perspektivet. En utvärdering ska göras efter ett år och vi är benägna tro att ABC-kortet får leva vidare, säger Nikodemus Kyhlén. Tanken är att ABC-kortet ska införas den 1 oktober.

Gunilla Flink-Lindström

[email protected]

Annons