Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SL monterar kameror

Äntligen är monteringsarbetet igång. SL-bussarna i Norrtälje håller på att utrustas med övervakningskameror.
Det har varit en del förseningar. Övervakningskamerorna på Norrtäljes bussar skulle ha installerats i mars.

Annons

Nu har äntligen monteringsarbetet påbörjats.

Det här är något som görs i hela Stockholms kollektivtrafik. I ett så pass stort projekt är det lätt att det blir förseningar. Områden med störst problem har prioriterats. Och resenärerna i Norrtälje kommun är relativt skötsamma. Därför har vi varit sist på listan, säger Kenneth Hamberg, trafikområdeschef för Busslink i Norrtälje. 

Han tycker att kamerasatsningen är ett bra initiativ från SL.

Förhoppningen är att övervakningskamerorna ska fungera förebyggande och att skadegörelsen ska minska. Det är det vi har mest problem med.

Men vi hoppas så klart även att trygghetskänslan i och med det här ska öka, både hos resenärerna och busschaufförerna. Även om vi inte har så stora problem med hot riktade mot våra chaufförer. 

Gill Lundin kör buss i Norrtälje. Också hon är positiv till satsningen.

Det är en bra idé. Hoppas att det kan stävja buslivet.

Det är klart att det ökar trygghetskänslan för oss, säger kollegan Karin Karlsson.

I Norrtälje finns 100 SL-bussar. Med några få undantag kommer alla dessa att utrustas med ett antal kameror. De kommer enligt Kenneth Hamberg att filma hela tiden. 

I diskussioner om kameraövervakning kommer ofta den personliga integriteten på tal. Kan övervakningen av bussarna vara kränkande för personalen?

Nej, det tycker jag inte. Jag har inte heller fått några sådana signaler. SL kommer inte att kunna titta på filmerna. Det är något polisens egen bildanalysgrupp gör. Men bara om det har skett ett brott.

Annika Jeppsson

[email protected]

Annons