Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräckfarbrorn gjorde entré som trollkarl

Han trivs med att vara skräckfarbror. Men när John Ajvide Lindqvist gör entré på bokmässan är det som den tyske trollkarlen Hans Magnus Einsberger. Sen blir det show med både skräck och humor.

Annons

Det ska handla om skräck. Men med ett förflutet som ståuppare och trollkarl passar John Ajvide Lindqvist, Rådmansö, på att ta ut svängarna på sitt seminarium på bokmässan.

Tidigare på dagen har han fått GP:s Litteraturpris på 50 000 kronor.Nu kliver han in som tysk trollkarl, talar om att det inte är roligt när man gör narr av tyskar, beskriver en mysig kväll med Ernst Kirchsteiger och plockar fram spexpinnar med färgglada tofsar och mimar till Cohens I´m your man.

Absurt? Absolut.

Men också en passande upptakt till ett samtal om böcker där vardagen invaderas av någonting otäckt och oberäkneligt. Något som rubbar balansen och skapar känslan av att vad som helst kan hända. I Blackeberg, som i filmaktuella vampyrboken Låt den rätte komma in eller på Rådmansö, som i senaste romanen Människohamn.

- Jag vill att det ska vara otäckt, jag tycker om skräck, säger John Ajvide Lindqvist.

Han kan bli rädd själv av det han skriver.

- Det finns några scener i slutet av Låt den rätte komma in som är riktigt läskiga. När jag skriver sånt blir jag alldeles kallsvettig och skriver väldigt snabbt.

- Jag har försökt skriva annat, men det var först när jag började skriva skräck som det gick lätt och var roligt.

Berättelserna börjar ofta med bilder, som dyker upp i huvudet. Absurda ibland, som de båda spökena i Människohamn, två tonåringar som kör omkring på flakmoppe och pratar i Smiths-citat.

- Jag har haft dem i huvudet längre, två miserabla killar. Människorna i mina böcker är aldrig lyckliga.

En annan bild dök upp när han såg en flock fåglar ute i skärgården, ett helt moln som svepte över himlen.

- Det gav en känsla av att de försöker säga något, att det finns andra krafter som styr. Det var en grund för berättelsen.

Nu är en ny roman på gång. Lilla stjärna, som handlar om en 16-årig flicka som slår igenom och blir stjärna.

- Hon samlar ett hov av unga tjejer runt sig. De tyr sig till henne med förödande konsekvenser, säger Johan Ajvide Lindqvist och ser förtjust ut.

Mer läsning

Annons