Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolpolitiken är en katastrof

Den skolpolitik som nu förs av den borgerliga alliansen och det faktiska arbete som förvaltningen redan genomfört - som är i full gång och det som planeras är i mycket en katastrof. Det innebär att kommunens skolverksamhet slaktas.

Annons

Det finns ingen logik och inte heller några pedagogiska vinster i besluten eller i det faktiska förfarandet!

• Väl fungerande enheter som till exempel Vätö och Svanberga (som tidigare har varit förskole- och grundskoleenheter med stora organisatoriska och pedagogiska vinster) har splittrats.

• Beslutet eller planen på att göra om skolorna till F-5 och 6-9 är kanske inte så dumt ur ett pedagogiskt perspektiv om det bara finns ett elevunderlag för sådana skolor. Nu ser det dock inte ut så i vår kommun. De små F-5-skolorna är inga hållbara lösningar, de tål inte att bli av med en årskull och extra bräckliga blir de när också förskolorna separeras från dem.

• Förra läsåret infördes skolval i kommunen. Familjerna måste göra aktiva skolval när eleverna börjar skolan och när de börjar årskurs 7. Här brister också logiken!

Om eleverna först går upp till årskurs 5 på en F-5-skola så måste de först byta, med någon form av automatik till en 6-9-skola, för att sedan efter ett år på den skolan göra ett aktivt val till årskurs 7. Dumt!

• Givetvis ska de små skolorna vara kvar framförallt de skolor som ligger långt från andra skolor (till exempel ute på öarna, så som det oftast ser ut i vår kommun). Vi socialdemokrater kan inte acceptera att 6-7-åringar ska bussas långa sträckor och få långa arbetsdagar!

Något som brukar sägas vara ett kännetecken för en levande bygd är att där finns en skola, en livsmedelsaffär och en aktiv idrottsförening. Försvinner dessa aktörer så dör bygden och den mister absolut sin dragningskraft.

• I Norrtälje är vårt långsiktiga mål att en ny F-9-skola ska byggas i det södra området, en skola nära Flygfältet, Kvisthamra, Bolkadalen, Grossgärdet och Görla. Under tiden så ska givetvis Flygskolan finnas kvar i sina nuvarande lokaler!

Kvisthamraskolan bör förbli en F-6-eller F-5-skola den är inte ändamålsenlig som F-9-skola! Lika lite som Roslagsskolan som bör fortsätta vara en 6-9-skola. Parkskolan ska vara kvar i sina nuvarande lokaler, inget annat kan vi socialdemokrater acceptera!

Den moderatledda alliansens iver att omorganisera, och lägga ner väl fungerande kommunala skolor ser ut som en taktik för att tvinga fram andra lösningar (att privata aktörer kliver in) Det är en politik helt utan ansvar och framtidstro.

Vi socialdemokrater vill i stället slå vakt om våra kommunala skolor. Vi vill tillsammans med föräldrar, elever och personal forma en skolpolitik för framtiden.

Annons