Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan hett ämne i fullmäktige

Skolan är ett område där kommunen borde satsa i kristider. Det menade oppositionen när politikerna
i Norrtäljes fullmäktige i går diskuterade det ­ekonomiska läget i kommunen.
Bloggat om fullmäktige
! Norrtälje kommun går starka in i krisen - Göran Pettersson (M)
! Farbror Joakim gestaltas av Moderaterna - Gunnar Hellström
 

Annons

Oppositionsrådet Elisabeth Björk (S) efterlyste ökad personaltäthet i skolorna och fortbildning för lärarna.

Och barn- och skolnämndens vice ­ordförande Olle Jansson (S), ­undrade vart ombyggnaden av Roslagsskolan i Norrtälje och en tillbyggnad av skolan

i Svanberga tagit vägen i det borgerliga stimulanspaketet med bygginvesteringar.

Bridget Wedberg (MP) var i sin tur kritisk mot hur stimulanspaketet ser ut. Hon menade att kommunen borde satsa på kompetensutveckling för personalen.

 Och inte bara i rör, vattenledningar och vägar.

Samtidigt ville Elisabeth Björk ha ett tydligt uttalande från kommunalrådet Kjell Jansson (M) att det inte skulle bli några avskedanden av personal.

De anställda borde vara kvar hos barn, gamla och sjuka i stället för att sitta på Arbetsförmedlingen.

Några sådana löften kom inte från Kjell Jansson. Han påpekade att budgetarbetet inför 2010 och 2011 kommer att bli en tuff utmaning och att det kan innebära personal­minskningar.

Vi måste ifrågasätta vår administration, den ska vara vass.

När det gällde skolans område svarade barn- och skolnämndens ordförande Ann S Pihlgren (M) att kommunen satsar på personalen via Lärarlyftet, Förskollärarlyftet och nätverk för läsning, skrivning och räkning.

Vi drar inte ner på lärartätheten per elev, men antalet elever minskar med 200 stycken per år och det har det gjort i flera år. 200 elever motsvarar en av våra medelstora skolor och 25 personer i personalen.

Fler orosmoln finns. Ökad arbetslöshet i kommunen kan sätta ytterligare press på socialförvaltningen i och med att fler kan behöva försörjningsstöd.

Kjell Jansson, som fått uppgiften att arbetslösheten i kommunen ligger runt två procent, var lite tveksam till den uppgiften.

Jag tror att arbetslösheten är något högre. Men det finns många småföretagare i kommunen och de kämpar på och äter blodpudding.

Annons