Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsindustrin måste få energi

Annons

Sverige går just nu genom en av de värsta ekonomiska kriserna på mycket länge. Bara i november månad varslades 2 770 personer om uppsägning i Stockholms län. I hela Sverige var siffran 19 907 personer. På årsbasis måste vi gå tillbaka till 1993 för att hitta sämre siffror, och då återstår fortfarande december månad av året.

Energiförsörjningen är i detta sammanhang central, då den hör till ett av de få konkurrensmedel som riksdagsledamöter faktiskt kan påverka. En förutsägbar och trovärdig energipolitik skapar framtidstro och investeringsvilja, vilket är vad som just nu behövs i Sverige.

Svensk ekonomi är starkt beroende av export. Ungefär hälften av värdet på BNP utgörs av export. I Stockholms län jobbar 43 procent av de anställda inom privat sektor i ett exportföretag. Denna handel är det som inbringar inkomster till landet och gör det möjligt för oss att importera de varor vi behöver.

Sverige är också ett land rikt på råvaror som skog och malm. Skogen är Sveriges motsvarighet till Norges olja. När vi förädlar dessa råvaror till papper och stål går det åt stora mängder energi. Eftersom vi exporterar större delen av de färdiga produkterna får vi stora intäkter till landet. Dessa intäkter ligger till grund för både jobbtillfällen och skatteintäkter.

Förädlingen av skog och malm är både kapital- och energiintensiv där varje investering måste kunna försvaras i ett långt tidsperspektiv, ibland upp till 40 år in i framtiden. För att nya investeringar ska komma till stånd krävs därför att industrin kan lita på en trygg och konkurrenskraftig energitillförsel även i framtiden. Problemet är alltså inte hur elproduktionen ser ut år 2010, utan snarare år 2030.

Som vi kunde läsa i Norrtelje Tidning den 11 december går Holmen och Hallsta Pappersbruk en tuff framtid till mötes. Koncernchefen Magnus Hall nämner bland annat de höga priserna på ved och energi som en betydande del av utmaningen.

Vad som behövs är tydliga besked. Ska frågan ställas på sin spets handlar det om följande: Ska vi ha industridöd eller satsningar? Riksdagsledamöter från Stockholms län kan i den nuvarande krisen försöka förmå sina respektive partiledningar att inleda blocköverskridande samtal i energifrågan. Sverige och regionen behöver en ökad investeringsvilja inom industrin som kan ge en förnyad tro på framtiden.

Annons