Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skämtare i bild ställs ut

Skämtteckningar från tidigt 1900-tal visas just nu på stadsbiblioteket i Norrtälje.
Bilderna kommer från Bertil Carlqvists stora samling.
- De ger en bild av tidens anda, säger Jonny Älvebratt, som arbetat med utställningen.

Annons

Utställningen ”Skämtlynne”, som invigdes förra lördagen, innehåller ett 80-tal skämtteckningar från tidigt 1900-tal. Bilder som publicerats i tidningar som Puck, Kurre, Kasper och Strix.

Det finns oerhört mycket i arkivet, närmare 18 000 bilder, säger Jonny Älvebratt, som är engagerad i Bertil Carlqvists stiftelse.

Arkivet är den stora samling med skämteckningar och tidningar som Bertil Carlqvist donerade till Norrtälje kommun 1980. Under en period visades de på dåvarande museum Kasper, numera sköts samlingen av Norrtälje konsthall.

Vi gör en utställning varje år, den här gången är den lite större än vanligt, säger konsthallens chef Daniel Werkmäster.

På utställningen finns bilder av kända namn som Albert Engström och Oskar Andersson, O A, men också en hel del mindre kända konstnärer. Jonny Älvebratt har ett par favoriter, bland andra Vicke Andrén och Per Röding med sina detaljrika bilder.

Han gjorde otroligt fina tuschlaveringar, säger Jonny Älvebratt.

Bilderna sträcker sig över ämnen som sprit, familjeliv, politik och överklassens vanor och ovanor. Humorn känns för det mesta rätt förlegad, men ger en bild av sin tid.

De ger kunskap om historien och är intressanta rent kulturhistoriskt, säger Daniel Werkmäster.

Skämtteckningarnas historia har också en mörk sida med många fördomsfulla uttryck. Här finns bilder med ett obehagligt, djupt antisemitiskt innehåll och en stötande människosyn.

Det antisemitiska innehållet i skämtteckningarna kommer att belysas vid ett föredrag av Lars M Andersson från Uppsala universitet den 10 januari.

Skämtpressen var en mansdominerad bransch och den stora majoriteten av ”Svenskt skämtlynne” cirka 30 konstnärer är mycket riktigt män. Men här finns också tre kvinnor; Ruth Andersson, Mollie Faustman och Sigrid Gustafsson. En hel del tidningar visas också på utställningen, som pågår till och med 17 januari.

FAKTA

Bertil Carlqvists stiftelse

Bertil Carlqvist samlade under lång tid på skämtteckningar och skämttidningar. 1980 donerade han sin samling med 18 000 teckningar och 15 000 tidningar till Norrtälje kommun. Därefter öppnades Svenska humoristmuseet, som döptes om till Museum Kasper. Museum Kasper är numera stängt, samlingen ägs av Bertil Carlqvists stiftelse och handhas av konsthallen.

Svenskt skämtlynneStadsbiblioteket

20 december - 17 januari

Två föredrag arrangeras under utställningstiden:

Lars M Andersson: Antisemitismen i svensk skämtpress 19001930, den 10 januari kl 13.30

Anne Banér: Uppkäftiga ungar och oföragliga barn i svensk skämtpress, den 14 januari kl 19.

Annons