Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siktet inställt mot OS

Ensam i kommunen. Och snart ensam på toppen.
Kommunens ende handikappskytt, Joel Jansson, siktar högt.
Och det har han all anledning att göra.
- OS i London 2012. Det är mitt mål.
 

Annons

Redan nu är Joel Jansson, 21, i London. Åtminstone i tankarna. Och med tanke på vad som hänt den senaste tiden är det inte så konstigt. Under en längre tid har Rånäs 4H-skytten varit aktuell för landslaget. Nu har han, återigen, blivit kallad till landslagsläger. Men denna gång är det en väsentlig skillnad.

Förbundskaptenen har bett mig om foto och pass. Det är förhoppningsvis ett tecken på att jag är med i planeringen. För i sommar är det EM i Polen, säger Joel.

Som sjuåring fick Joel Jansson en stroke som gjorde att han blev förlamad i höger arm och ben. Tre år senare blev han intresserad av skytte, och sedan dess har han målmedvetet satsat på att bli bäst.

Nu, elva år senare, börjar satsningen bära frukt.

Inom handikappsskyttet är Joel redan ett etablerat namn.

Han har mer eller mindre en given plats på landslagslägren, formkurvan har pekat uppåt i flera år och många detaljer i hans skytte har förbättrats.

Framförallt är det fokuseringen jag jobbat hårdast med. Det är lätt att bli frustrerad när man skjuter 9,9 och bara får nio poäng i stället för tio. Jag har blivit bättre på att hantera de negativa tankarna när det händer. Annars handlar det mycket om rutin.

Hur mycket kan man röra på geväret innan man avlossar ett skott?

Nada. Det får inte röra sig en enda millimeter, säger Joel blixtsnabbt.

Joel Jansson är unik i Roslagen. Han är kommunens enda handikappskytt. Något som är negativt. Konkurrenssituationen infinner sig endast när det är tävlingsdags. Och även där är 21åringen ibland lite för duktigt för att det ska bli någon nerv.

SM känns ibland som på lek. Det är kanske bara och fem, sex skyttar till som kämpar om segern.

Något SM- guld har det än så länge inte blivit för Joel. Bäst i Sverige, och Europa, är för tillfället Viktoria Wedin från Sundsvall. När de möts på skyttebanan är det värsta konkurrenter. Vid sidan om är det raka motsatsen.

Vi har blivit bra vänner. Vi har träffats en hel del i landslaget. Hon har massor med rutin och hjälper mig med mycket. Hon sporrar mig hela tiden att skjuta bättre, säger Joel.

Men det är henne jag helst av allt vill slå.

En annan som sporrat Joel i hans satsning är den mångfaldige OS-guldmedaljören Jonas Jacobsson.

Jag blev faktiskt hembjuden till honom efter en tävling. Han gav mig många små tips som kan vara bra att tänka på vid stora tävlingar.

Hans hjälp kan bli värdefull för Joel. Särskilt med tanke på hans stora drömmål.

Det är OS i London 2012 jag satsar på. Det skulle vara stort att få representera Sverige. Jag tror på mig själv, mycket kan hända, säger Joel Jansson.

Annons