Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semesterkrock kan bli kostsam historia

Bilsemestern utomlands kan bli en dyrbar upplevelse. Förra året anmäldes bilskador till försäkringsbolagen på en kvarts miljard kronor.

Annons

Nära var fjärde semesterresa till utlandet sker med bil och försäkringsbolagen fick förra året ta emot 18 000 skadeanmälningar på sammanlagt 250 miljoner kronor.

Bilen bör vara helförsäkrad för då får man ersättning även för skador på den egna bilen, också om man är vållande. Trafiken utomlands är ofta mer aggressiv än vad man är van vid hemma och det är lätt hänt att bilen får en buckla, säger Dan Falconer, motorexpert på försäkringsbolaget If.

Det är också viktigt att man förbereder sig ordentligt innan man ger sig iväg för att vara säker på vilka regler som gäller i det land man ska besöka och ha med alla relevanta dokument. 

I Spanien, Italien, Portugal och Österrike är det numer lag på att ha en CE-godkänd reflexväst i bilen. Grönt kort som fungerar som bevis för att bilen är trafikförsäkrad behövs framför allt i Östeuropa. 

Planerar man att hyra bil utomlands är det bäst att göra det via en svensk biluthyrare. Då går det att göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden om det uppstår en tvist. 

Det är också viktigt att noga gå igenom det försäkringsskydd som uthyrningsfirman erbjuder och vad man faktiskt betalar för.

TT

Checklista inför bilsemestern:

Ta med registreringsbevis för bilen.

Se till att bilen helst är helförsäkrad och ta med en skadeanmälan i bilen.

Varningstriangel är obligatorisk i många länder.

Kolla så att försäkringen gäller i alla länder du tänker köra i och om det eventuellt behövs en tilläggsförsäkring.

Beställ ett så kallat grönt kort från ditt försäkringsbolag.

Ta reda om det är några särskilda regler som gäller i de länder du ska besöka.

Annons