Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp med gasol i husvagnar och båtar

Varje år orsakar gasol flera svåra olyckor i husvagnar och på båtar. För att undvika bränder och explosioner är det viktigt att gasolutrustningen kontrolleras regelbundet.

Annons

Den farligaste risken med gasol är faktiskt inte bränder utan koloxidläckor. Eftersom gasol egentligen inte luktar något har ett luktämne tillsats för att läckage ska upptäckas. Kontrollera tätheten i gasolanläggningen med en läckindikator varje gång du byter behållare eller minst en gång per år. Om du inte har en egen gasolläcktestare kan du få hjälp med att testa utrustningen hos en försäljare, genom en husvagnsklubb eller marina. Tätheten kontrolleras även vid besiktningen. Montera en gasvarnare inne i husvagnen eller på båten som börjar tjuta om gasolen läcker.

Om olyckan ändå är framme och du misstänker ett läckage eller känner gasollukt ska du direkt stänga flaskventilen och ventilerna till gasolutrustningen. Släck all eld och stäng av motorn. Vädra! Gasol är tyngre än luft och kan bli kvar på låga punkter där den kan antändas. Använd inte gasolutrustningen något mer innan läckaget åtgärdats. Ha alltid en pulversläckare tillgänglig. Enligt Räddningsverket bör pulversläckaren vara på minst två kilo med lägst effektivitetsklass 13A-70BC. Släckaren ska uppfylla svensk standard SS EN 3-7.

Det är viktigt att gasolutrustningen installeras och förvaras rätt. Anlita därför kompetent personal för installationen. I fritidsbåtar ska gasolbehållarna förvaras stående i ett slutet utrymme som ventileras ut i luften, inte in i hytten. Kontrollera kopparrör och slangar, de ska vara orange SIS-märkta. Läckindikatorn ska placeras i det dränerade utrymmet nära gasolflaskan.

I husvagnar ska gasolflaskorna förvaras så de endast är åtkomliga utifrån, även huvudavstängningsventilen ska vara åtkomlig utifrån. Gasflaskan ska sitta fast ordentligt, men gå att fästa och lossas utan hjälp av verktyg.

Mer information om gasolhantering finns på http://www.raddningsverket.se/Shopping/pdf/22389.pdf. och på Svenska Brandskyddsföreningens hemsida http://www.svbf.se/ eller på http://www.sjofartsverket.se/.

Elisabeth Pettersson

Nyhetsbyrån NA Media

[email protected]

Mer läsning

Annons