Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Se över ditt elavtal”

Det rådet ger Norrtälje energi. En fjärdedel av bolagets 12 000 elkunder betalar det dyraste tillsvidarepriset. Ett telefonsamtal kan sänka dina kostnader kraftigt.

Annons

Många abonnenter känner inte till skillnaden mellan tillsvidarepris och rörligt. De jämför med bolånen där alternativen är bunden ränta eller rörlig.

Men på elområdet finns även tillsvidarepriset, som nya kunder anvisas.

Det infördes för att man inte ska bli utan el om man flyttar till ett nytt område, säger Tommy Johansson, avdelningschef på Energimarknadsinspektionen.

Så gott som samtliga 160 elbolag i landet har tillsvidarepris och det ligger nästan alltid långt över det rörliga priset.

Men det finns perioder när rörligt kan vara dyrare. Det sker ibland när priset på elbörsen stiger hastigt, säger Tommy Johansson.

Över tid har rörligt alltid varit det billigare alternativet. Även bundna avtal på ett, två eller tre år brukar ligger långt under tills­vidare­priset.

Enligt Energimarknadsinspektionen har 35 procent av svenskarna tills vidarepris. Villaägare kan spara tusenlappar per år genom att välja bort det men det kräver att de gör ett aktivt val.

Många elbolag kan bli bättre på att informera om detta, säger Tommy Johansson.

På Norrtälje energi tycker vd Alf Nyström och marknadschef Sören von Perner att de gör vad de kan.

Under augusti skickade vi ut information via fakturan till våra kunder och trenden är att allt fler går över till rörligt eller bundet elpris, säger de.

Sören von Perner är förvånad över att så många ändå väljer det dyra tills­vidarepriset.

Det har skrivits massor om det här på senare år. En del orkar inte ta till sig informationen, men många tackar faktiskt nej till andra alternativ för att de vill vara avtalsfria, säger han.

Fördelen med tillsvidare­pris är att kunden när som helst kan säga upp sitt abonnemang och byta elleverantör. Den som har rörligt pris hos Norrtälje energi har en uppsägningstid på tre månader. Den risken, att kunden när som helst kan lämna, orsakar det stora påslaget på tillsvidarepriset.

Vi köper in elen från den nordiska elbörsen kvartalsvis. Om många säger upp sina abonnemang riskerar vi att stå med överkapacitet, säger Sören von Perner.

Enligt honom är bolaget varken billigast eller dyrast på marknaden. Marginalerna är små, påslaget till kunderna är 2,23,2 öre per kilowattimme.

Norrtälje energi hade tidigare en rådgivande funktion. Men det satte energimyndigheterna stopp för förra året med motiveringen att ett kommunalt energi­bolag inte kan garantera hundraprocentig opartiskhet. Numera får Norrtäljeborna vända sig till Energirådgivningen i Stockholm. Men det hindrar inte Norrtälje energi från att svara på kundernas frågor.

Rådet just nu är att välja rörligt pris och avvakta utvecklingen.

Priserna är fortfarande på väg ner efter de rekordhöga nivåerna i höstas. Men vi är noga med att betona att vi inte kan garantera något. Elmarknaden svänger snabbt, spotpriset på nordiska elbörsen ändras hela tiden, säger Sören von Perner och Alf Nyström. 

Fakta - Elpriser

Norrtälje energi ändrar prislistan var fjortonde dag. Priserna nedan (inklusive elcertifikat) gäller från 1 februari. Utöver elpriset tillkommer skatt, moms och nätavgift.

Tillsvidare: 76,3 öre per kilowattimme.

Rörligt: 53,3 öre.

Bundet 1 år: 54,7 öre.

Bundet 2 år: 52,1 öre.

Bundet 3 år: 51,9 öre.

Många upplever att det är krångligt att köpa el. Utbudet av elbolag och avtal ställer till det. Dessutom är elräkningarna krångliga att förstå trots att energimyndigheterna kräver att elbolagen ska göra dem enklare att läsa.

Kunderna betalar i huvudsak för två saker:

1. Nätavgiften: Går inte att påverka, sätts av de lokala nätbolagen.

2. Elpriset. Går att påverka genom val av avtal och leverantör.

Det totala elpriset inkluderar flera saker:

Elcertifikat. Det är en avgift som ska gynna utbyggnaden av elproduktion från förnyelsebara källor.

Elskatt. Den höjdes vid årsskiftet med 1,2 öre till 28,2 öre.

Moms. Mervärdesskatten läggs på alla kostnader, skatter och avgifter och är 25 procent.

Bli elsmartEtt alternativ till billigare avtal är att dra ned på förbrukningen. Här är några tips:

Ta bort elslukarna. Stäng av datorn, dra ur mobilladdaren, byt till lågenergilampor och dra ned på golvvärmen i badrummet.

Tilläggsisolera, byt fönster, vädra snabbt.

Se över uppvärmningen. Att elda med egen ved är billigast. Pelletskaminer, luftvärmepumpar, bergvärme är några alternativ till dyr direktverkande el.

Annons