Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saxens kryddiga saffranspäron och plommon

Annons

Ingredienser:

20 st små päron och ca 30 st plommon

Lag:

1 vaniljstång

1 bit färsk ingefära (Ca 3 cm)

3 g saffran (hela, fina ståndare från saffranskrokusen)

3 liter vatten

drygt 1 kg socker

Gör så här:

Skala päronen och lägg dem i vatten med citron i så att de behåller färgen. Dela och kärna ur dem om du har tid och lust. Skålla plommonen och dra av skalet. Koka ihop alla ingredienser till lagen. Lägg ner päronen och låt de koka sakta tills de är knappt mjuka (15-20 minuter ungefär, beroende på päronsort och mognadsgrad). Fiska upp päronen med hålslev, lägg upp i heta burkar och häll den heta lagen över. Förslut burkarna och vänd dem upp och ner tills de har svalnat.

Lägg i plommonen i den kvarvarande lagen och låt koka tills de knappt är mjuka (ca 10-15 minuter). Smaka av lagen och tillsätt eventuellt mer socker om den är för sur. Lagen ska vara söt, då håller sig plommonen länge. Fiska upp plommonen med hålslev, lägg upp i burkar och häll den heta lagen över. Förslut burkarna och vänd dem upp och ner tills de har svalnat.

Blir det lag över kan man späda den med vatten och dricka som saft eller värma den och spetsa med lite sprit i till en varm bål att dricka framför brasan efter skidturen.

Annons